Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης

H μεσογειακή διατροφή – πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι όσοι ακολουθούν αυστηρά τη μεσογειακή διατροφή έχουν 33% λιγότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με κατάθλιψη σε σχέση με άτομα που δεν τρέφονται παρόμοια.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής κάποιου και της ψυχικής του υγείας» είπε η Καμίλ Λασάλ, ερευνήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του University College London.

Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή είναι υψηλή σε φλεγμονώδεις ουσίες, όπως το επεξεργασμένο κρέας, τα λιπαρά οξέα και το αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν κατάθλιψη.

Η Λασάλ προσθέτει ότι πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει και τη διατροφή μας.

Τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής επιδρούν θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου Τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής επιδρούν θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο – όπως το στρες, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή – ελέγχονται από τη δίαιτα του ατόμου. Οι ίδιοι παράγοντες συνδέονται και με την κατάθλιψη.

Μάλιστα, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της κατάθλιψης.

Βέβαια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα στοιχεία είναι ακόμα λιγοστά για να υπάρξει απόλυτα ασφαλής σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν την τάση να έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες, γιατί δεν τους ενδιαφέρει τόσο η υγεία τους.

Πάντως, άλλη μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας και στην επέκταση του ορίου ζωής.

Φωτογραφίες: ΑΡ

Πηγή:iefimerida.gr