Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Η οικογένεια Ελλήνων που κάνει τον γύρο του κόσμου με το φορτηγάκι της -Τρία χρόνια χωρίς σπίτι, ταξίδια σε 85 χώρες [εικόνες]

Η ζωή τους, ειδικά εν μέσω πανδημίας, θα χαρακτηριζόταν από πολλούς ως ζηλευτή. Πόσοι άλλωστε είναι αυτοί που τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι, να ζήσουν μακριά από τη χώρα τους και να γνωρίσουν άλλους τόπους στην περίοδο της πανδημίας;

Ο Άκης Τεμπερίδης όμως, που μαζί με τη σύζυγό του Βούλα και την κόρη τους Αναστασία έχουν ξεκινήσει από το 2018 το πρότζεκτ «The World Offroad», ένα ταξίδι με στόχο να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε 6 χρόνια, μιλώντας στο iefimerida.gr εξηγεί ότι επί της ουσίας οι μόνες διαφορές της δικής του οικογένειας από όλες τις υπόλοιπες είναι το σπίτι της, καθώς ταξιδεύουν αλλά και ζουν σε ένα στρατιωτικού τύπου όχημα IVECO VM90 που έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τους, αλλά και η θέα έξω από τα παράθυρά του, που κάθε μερικούς μήνες, ανάλογα με τον τόπο που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν, αλλάζει.

Κατά τα άλλα, η νομαδική αυτή οικογένεια, που από την 1η Μαΐου του 2018 εγκατέλειψε το διαμέρισμά της στην Ιταλία, κάνει ακριβώς ό,τι και όλες οι άλλες στον κόσμο. Ο Άκης Τεμπερίδης, που εργαζόταν για χρόνια σε περιοδικά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας και ταξιδιών, συνεχίζει να δουλεύει ως freelance consultant στην εταιρεία Maserati, κάνει μεταφράσεις, αλλά και δημιουργεί περιεχόμενο για εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται με αφορμή το ταξίδι. «Δεν είναι ότι μαζέψαμε χρήματα και ταξιδεύουμε. Ουσιαστικά ξοδεύουμε τα χρήματα που βγάζουμε κάθε μήνα», λέει.

Από την άλλη, η μικρή του κόρη Αναστασία, μαθήτρια Δημοτικού σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά της. «Ουσιαστικά δέχθηκαν να εγγράψουν το παιδί και να το παρακολουθεί μία δασκάλα σε συνεργασία με τη μητέρα. Ακολουθεί ό,τι κάνουν τα παιδιά στη δική της την τάξη. Φέτος, η δασκάλα της μιλάει και δύο φορές την εβδομάδα για μία ώρα, πέρα από αυτά που κάνει με τη μητέρα της που στέλνει τις ασκήσεις και τη βαθμολογεί. Τώρα όταν τα παιδάκια στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες που είναι σε lockdown κάνουν τηλεκπαίδευση, κάνει και η Αναστασία τηλεκπαίδευση κανονικά από το ταξίδι», εξηγεί περιγράφοντας την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθεί η Αναστασία.


Όπως γίνεται άλλωστε ξεκάθαρο από τη συζήτησή μας, κάθε επιλογή που γίνεται στο ταξίδι έχει να κάνει πρώτα και πάνω από όλα με τη μικρή. Έτσι, στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν τον γύρο του κόσμου, αν η πανδημία επιτρέψει να χαρακτηριστεί έτσι, το 2024, όταν η Αναστασία πάει στο Γυμνάσιο και θα χρειάζεται μία πραγματικά μόνιμη βάση.

Το πρώτο ταξίδι σε όλο τον κόσμο
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άκης Τεμπερίδης με τη σύζυγό του ταξιδεύουν για χρόνια σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη ήταν από το 2007 έως το 2010. «Στα 30 μου περίπου, δηλαδή γύρω στο 1996, το πρωτοσκέφτηκα. Είχα κάνει κάποια ταξίδια με τη δουλειά μου, στην Αφρική, τη Σιβηρία. Κάπου εκεί μου ήρθε η ιδέα να κάνω τον γύρο του κόσμου με μοτοσικλέτα γιατί γνώρισα έναν Αργεντινό στην Αθήνα και αυτός με ενέπνευσε. Αυτό έμεινε ως ιδέα. Μετά το 2000, όταν γνωριστήκαμε με τη Βούλα, της είπα το όνειρο και μου είπε “πάμε να το κάνουμε” και το όνειρο έγινε με αυτοκίνητο. Μετά, επειδή ήμουν στον χώρο του αυτοκινήτου, μπορούσα να το ζητήσω. Σκέφτηκα ότι εύκολα μπορούσαμε να βρούμε ένα αυτοκίνητο υπό τη μορφή χορηγίας για 2-2,5 χρόνια και να έχω και έναν μισθό και να κάνω αυτό το ταξίδι το οποίο να είναι μαζί με το περιοδικό στο οποίο εργαζόμουν. Δηλαδή το πρώτο ταξίδι ήταν μαζί με τους “4 Τροχούς”. Ήταν ο βασικός μου χορηγός. Το ταξίδι το 2005 το βάλαμε μπροστά, πέρασε 1,5 χρόνος περίπου προετοιμασίας τότε και το 2007 τον Απρίλιο φύγαμε και το 2010 επιστρέψαμε», λέει.

Τρία χρόνια χωρίς σπίτι -Ταξίδια σε 85 χώρες
Η ζωή τους όμως συνέχισε να είναι περιπετειώδης. Αφού επέστρεψαν στην Ελλάδα, άντεξαν μόνο 3 μήνες και στη συνέχεια έφυγαν με προορισμό την Τανζανία για να εργαστούν σε ένα σαφάρι lodge σε ένα ξενοδοχείο μέσα στη ζούγκλα. «Μετά έμεινε έγκυος η Βούλα, πήγαμε στην Ιταλία με στόχο να κάνω τον freelancer και να δοκιμάζω αυτοκίνητα. Μείναμε 6 χρόνια. Η Ιταλία κατά κάποιο τρόπο μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε από το 2016 και μετά να το ξανακάνουμε. Και το 2018 αφήσαμε το διαμέρισμά μας στην Ιταλία, δηλαδή δεν έχουμε σπίτι μέχρι σήμερα», συνεχίζει ο Άκης Τεμπερίδης, που μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ταξιδέψει σε 6 ηπείρους με εξαίρεση τη Ανταρκτική. Ήδη άλλωστε από το πρώτο ταξίδι είχαν κάνει περίπου 170.000 χιλιόμετρα σε 1.234 ημέρες σε 66 ή 67 χώρες. Πλέον, στο δεύτερό τους ταξίδι έχουν κάνει άλλα 40.000 χλμ. φτάνοντας συνολικά τις 85 χώρες.

Η Αναστασία στην Τανζανία
Σήμερα και για όλο τον Μάιο θα βρίσκονται στη Σουηδία, καθώς η πανδημία ανέτρεψε σε σημαντικό βαθμό τα σχέδιά τους. Επιπρόσθετα όμως τους δημιουργεί και μία ανησυχία για την εικόνα που βγάζουν στο κοινό τους που τους παρακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα. «Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που αισθάνεται ο κόσμος και αυτό καμιά φορά μας δημιουργεί και λίγο μία ψυχολογία να μη φανούμε οι τύποι που είναι οι ανέμελοι, γιατί δεν είμαστε. Το ζούμε αυτό, είμαστε μέσα στην πανδημία. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ένα προφίλ που δείχνει μία επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. Πέρυσι ζήσαμε όλο το lockdown γιατί 24 Μαρτίου εμείς περάσαμε από τα σύνορα της Τουρκίας. Μπήκαμε και σε καραντίνα στο εξοχικό μας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να βγούμε καν από την αυλή, δηλαδή μας έφερνε το σούπερ μάρκετ τρόφιμα και μετά περάσαμε τους 2 μήνες ουσιαστικά σε καραντίνα και τον Ιούνιο ξεμυτίσαμε και κάναμε μια βόλτα στην Ήπειρο. Οπότε ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μετά ταξιδέψαμε τον Αύγουστο από 10 χώρες για να φτάσουμε στη Νορβηγία όπου σε κάθε χώρα είχαμε και θέματα γιατί στη μία έβαζαν καραντίνα, στην άλλη είχαν κάποιον περιορισμό. Απλά ήμασταν τυχεροί γιατί περάσαμε τον χειμώνα στη Νορβηγία και μάλιστα στα βόρεια, οπότε ήμασταν σε μία χώρα πολύ αραιοκατοικημένη με πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση σαν της Ελλάδας στο πρώτο κύμα. Δεν πάμε σε κλειστούς χώρους, δηλαδή κάπου μέσα να πιούμε καφέ, είμαστε απομονωμένοι τελείως αλλά έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει», λέει στο iefimerida.gr.

Ποια θα είναι όμως η πορεία που θα ακολουθήσουν από τη Σουηδία και μετά; «Θα πάμε Δανία, Γερμανία και ελπίζουμε στους επόμενους 2 ή 3 μήνες να βάλουμε σε ένα εμπορικό πλοίο το αυτοκίνητο και να πάμε στον Καναδά και να ξεκινήσει ένα ταξίδι από τον Βορρά, Καναδά και Αλάσκα προς ΗΠΑ, Μεξικό και Νότια Αμερική», λέει και υπολογίζει ότι όλη αυτή η διαδρομή μπορεί να χρειαστεί και 2 χρόνια. «Δηλαδή ο γύρος του κόσμου δεν θα γίνει αυτή τη φορά», σημειώνει. Από εκεί και πέρα οι επιλογές τους είναι ανοιχτές, με πιο πιθανές επιλογές την Αφρική ή την Ασία.

Και μετά το ταξίδι τι;
«Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ότι δεν ξέρουμε κι εμείς πού θα ζήσουμε μετά από αυτό το ταξίδι», αναφέρει ο Άκης Τεμπερίδης, που φαίνεται να τον μαγεύει η ιδέα του άγνωστου. «Το πιο αυτονόητο θα ήταν να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, στην οποία όμως δεν έχουμε ζήσει από το 2007. Η δεύτερη επιλογή μας θα ήταν στην Ιταλία όπου τυπικά έχουμε κρατήσει την παραμονή μας και φορολογούμαστε στην Ιταλία, έχω μία ατομική επιχείρηση για να μπορώ να έχω συνεργασίες. Το τρίτο μας σπίτι είναι στην Τανζανία όπου έχουμε ανοιχτή πρόσκληση και από δικό μας άνθρωπο για να πάμε, που είναι και το πιο πιθανό. Το πιο θετικό και το πιο ωραίο θα ήταν αυτό το ταξίδι να μας άνοιγε την πόρτα και τελικά να κολλούσαμε κάπου αλλού, που θα μπορούσε να είναι στη Νότια Αμερική, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Ουρουγουάη, στην Ταϊλάνδη, οπουδήποτε, αν βρίσκαμε τον τρόπο να μοντάρουμε το παιδί να πάει στο σχολείο. Η καρδιά μου εμένα μου λέει να πάμε κάπου αλλού να δοκιμάσουμε έστω για τα 6 χρόνια που το παιδί θα είναι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο», συνεχίζει.

Μην κλειστείτε σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα
Πριν κλείσουμε τη συζήτηση, η κουβέντα επιστρέφει στην Ελλάδα, την οποία φυσικά και έχουν «οργώσει». «Το 2019 πήγαμε σε 15 νησιά, από Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο. Αν έλεγα σε κάποιον τι να επισκεφθεί στην Ελλάδα, θα του έλεγα να πάρει ένα αυτοκίνητο, ένα τζιπάκι και να οργώσει την ορεινή Ελλάδα ξεκινώντας από Ήπειρο, Γιάννενα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια, στον Γράμμο, Τζουμέρκα, να κάνει ποτάμια της Ελλάδας και σίγουρα θα του έλεγα να κάνει 10 νησιά. Πελοπόννησο έναν γύρο, ένα με ενάμιση μήνα. Σίγουρα Κρήτη έναν μήνα και ένα-δύο νησιά Ιθάκη ή Κεφαλονιά ή Λευκάδα στο Ιόνιο, ένα-δύο κυκλαδίτικα νησιά και Σύμη, Κάλυμνο, ή Καστελόριζο, να πάρει μία γεύση της Ελλάδας. Συνήθως λέμε μην κλείσετε από πριν, πηγαίνετε έτσι και βρείτε εκεί το ταξίδι σας. Μην κλειστείτε σε ένα ξενοδοχείο».

Πηγή