Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Η συνεννόηση για τ’ αυτονόητα δημιουργεί ισχυρή «πλειοψηφία»

Πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία με αφορμή τις αλλαγές στον «Κλεισθένη», την ενίσχυση των δημάρχων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα κυβερνησιμότητας, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται κυρίως στο πεδίο συνεργασιών, επίτευξης συνθέσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων και μη… συζητήσεων επί της όποιας συμφωνίας. Επί της ουσίας πολύ κουβέντα για κάτι που όλοι, λίγο έως πολύ -οι έχοντες γνώση και εμπειρία λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκτασης του Κράτους- παραδέχονται πως ο «Κλεισθένης» εξ αρχής αντί να επιλύσει, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα.

Όπως κι αν έχει, τα δεδομένα πλέον διαμορφώνουν νέες συνθήκες. Πολλοί εκ των πραγμάτων χάνουν το «διαπραγματευτικό» τους χαρτί ή την… απειλή ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι πολιτικές τους επιθυμίες θα δημιουργούσαν πρόβλημα στον εκάστοτε Δήμαρχο. Ωστόσο το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα δούμε αρκετά πρωτόγνωρα για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα και στην περιοχή μας.

Θα πρέπει άλλωστε να θεωρείται βέβαιο ότι αυτοδιοικητικοί που θα θελήσουν έξυπνα να κινηθούν, όχι μόνο δεν θα… πατήσουν στις αλλαγές, αλλά θα επιχειρήσουν ανοίγματα και σε επίπεδο διοίκησης, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις τους και μένοντας συνεπείς στα όσα προεκλογικά ανέφεραν.

Προφανώς οι αλλαγές τους απαλλάσσουν από διάφορους αυτοδιοικητικούς που είδαν τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική ως ευκαιρία πολιτικής επιβίωσης, με την ελπίδα να κρατούν «όμηρο» τον Δήμαρχο, ωστόσο έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες δίνεται μία δυνατότητα -όσο το αντέχει η κάθε περιοχή- να ζήσουμε νέα πολιτικά ήθη, με την ευθύνη για το τι θα ακολουθήσει πάντως, να την έχουν τόσο οι παρατάξεις που θα «συμπράξουν» για την πλειοψηφία, όσο κυρίως εκείνοι που θα σηκώσουν το βάρος της αντιπολίτευσης. Κι αυτό καθώς θα πρέπει να… αποτάξουν λογικές λαϊκισμού και δημιουργίας εντυπώσεων, εφόσον επιθυμούν να συμβάλλουν θετικά στην επόμενη ημέρα της πόλης κι όχι των δικών τους συμφερόντων.

Συμφωνία στα βασικά, στα αυτονόητα, σ’ εκείνα που μπορούν ως άξονες να τεθούν επί της αρχής για να πάνε την πόλη και το δήμο συνολικά μπροστά. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να λειτουργήσει με καθαρά πολιτικά κριτήρια, καλούμενο να λαμβάνει αποφάσεις για την πορεία της περιοχής σε κεντρικό επίπεδο και καθοδηγητικά.

Τα όσα από 1η Σεπτεμβρίου θα έρθουν ήδη κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Στην Καλαμάτα οι προκλήσεις είναι μπροστά. Ήδη ο Θανάσης Βασιλόπουλος προετοιμάζει την επόμενη ημέρα, με τον ίδιο να γνωρίζει καλά ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μία ώρα. Η δυναμική υπάρχει, ο σχεδιασμός τρέχει, έργα και παρεμβάσεις υλοποιούνται. Ο ίδιος έρχεται, λαμβάνοντας καθημερινά ενημέρωση για όλα τα ζητήματα, προκειμένου να είναι καθόλα έτοιμος να οδηγήσει μαζί με τους 41 του Δημοτικού Συμβουλίου την πόλη μπροστά, με δημιουργικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες κινήσεις που θα διασφαλίζουν την πορεία αυτή.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, οι επαφές μεταξύ των αυτοδιοικητικών εντός του Αυγούστου είναι δεδομένο ότι θα δώσουν το… στίγμα του τι θα ακολουθήσει, με την εκτίμηση που υπάρχει την περίοδο αυτή, αλλά και τις προβλέψεις «πολιτικών μετεωρολόγων», να κάνουν αναφορά για ένα Φθινόπωρο με αίθριο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή… θερμοκρασίες.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

Υ.Γ. Η συνεννόηση για τ’ αυτονόητα δημιουργεί ισχυρή «πλειοψηφία» κι αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, αυτοδιοικητικοί αλλά και δημότες. Το αν θα γίνει πράξη μένει απλώς να φανεί…