Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Θα κάνει «ταμείο» ο τουρισμός; Το απαισιόδοξο σενάριο

Η μετάλλαξη «Δέλτα» μάς χτυπά την πόρτα και έχει περάσει ήδη την πόρτα άλλων χωρών. Αποτέλεσμα, αυτό το διάστημα ο τουρισμός να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Πορτογαλία τα ξενοδοχεία αδειάζουν και τα νοσοκομεία γεμίζουν καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας στη Πορτογαλία είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό και τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Από τη μια οι Βρετανοί που αποτελούν και μια από τις βασικότερες τουριστικές αγορές δεν έχουν έρθει στη χώρα μας, ενώ και οι Ρώσοι τουρίστες επίσης δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα. Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού και οι περιορισμοί που θέτουν τα κράτη προέλευσης στους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη χώρα μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική της εικόνα. Είναι επομένως σημαντικό η εικόνα της χώρας να μην χειροτερέψει το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Τουρισμού πάντως από τους Δελφούς διαβεβαίωσε πως τα έσοδα του φετινού Ιουλίου είναι καλύτερα από αυτά του περσινού Ιουνίου(ο πρώτος μήνας που άνοιξε πέρυσι ο τουρισμός). Σε περίπτωση που ένα τέταρτο κύμα χτυπήσει εντός του καλοκαιριού την χώρα αυτό θα αλλάξει την πορεία και τους στόχους της ελληνικής οικονομίας.

Το σενάριο του ΥΠΟΙΚ – Το απαισιόδοξο σενάριο 

Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου που έχουν συμπεριληφθεί και στο Μεσοπρόθεσμό θέτουν τον πήχη της ανάπτυξης στο 3,6% εφόσον βέβαια τα τουριστικά έσοδα φθάσουν στο 45% των εσόδων του 2019. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως η χώρα θα πρέπει να κάνει «ταμείο» από τον τουρισμό περίπου 8,5 δισ ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής για να δει πως θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος με τα νέα δεδομένα αλλά και ποια ήταν η πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Εφόσον η τουριστική περίοδος δεν είναι η αναμενόμενη τότε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και το σχετικά συγκρατημένο σενάριο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,6% και να αναθεωρήσει τους στόχους της ξανά.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει μια φορά τους στόχους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς υπενθυμίζεται πως στο προϋπολογισμό για το 2021 ο πήχης για την ανάπτυξη είχε τεθεί στο 4,8% και προφανώς ναυάγησε μετά και το παρατεταμένο lockdown τους πρώτους μήνες του χρόνου.Έτσι εάν η καλοκαιρινή περίοδος δεν είναι αναμενόμενη και το φθινόπωρο επανέλθουν περιοριστικά μέτρα τότε το οικονομικό επιτελείο μάλλον θα πρέπει να στραφεί προς το αρχικό βασικό σενάριο του Γραφείου Προϋπολογισμού πριν την τελευταία αναθεώρηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,7%.Πάντως οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ είναι από τις πιο απαισιόδοξες καθώς διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί τοποθετούν την ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα.

Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς τοποθετεί τη φετινή ανάπτυξη στο 6,3%, η Scope Ratings στο 6,5%, η Εθνική Τράπεζα στο 5,7%, η DBRS στο 5% .

ΠΗΓΗ