TOP

Καταπέλτης… ο Νίκας -Απαντήσεις κατά σειρά για «Πελοπόννησος Α.Ε» – Τι είπε για… Καμπόσο-Τατούλη -Πως σχολίασε τις εξελίξεις για πανδημία και απορρίμματα

Καταπέλτης στην σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Τρίπολη και που είχατε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε από την τηλεόραση BESΤ, ο Παναγιώτης Νίκας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εστίασε στις εξελίξεις για την “Πελοπόννησος Α.Ε” όπου κατατέθηκε το δικόγραφο για τη λύση της στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης με μεγάλη πλειοψηφία του ΠΕ.ΣΥ.

Εδώ άφησε σειρά επικρίσεων σε πολιτικό πλαίσιο κατά των όσων επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δημήτρης Καμπόσος καυτηριάζοντας την σημερινή του στάση σε σχέση με το παρελθόν, αναφερόμενος αναλυτικά στα όσα τόνισε στην χθεσινή συνέντευξη ο Δήμαρχος Άργους -Μυκηνών και παρέθεσε στοιχεία για “τέρατα και τερατάκια” που αποτυπώνονται στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τονίζοντας πως ο ίδιος ακολούθησε έναν δρόμο αυτό του… ξεκαθαρίσματος και θα τον πάει μέχρι τέλους. Χαρακτηριστικές οι αναφορές του ως απάντηση για τα… περί στήριξης που του παρείχε ο κ. Καμπόσος, ενώ τον ταύτισε με τον Π. Τατούλη που σε… καθημερινή βάση τον υβρίζει.

Τα κύρια σημεία

Η πανδημία και το αυστηρό lockdown σε Αργολίδα και Λακωνία

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην πανδημία αλλά και στην πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων που είχε ως αποτέλεσμα το αυστηρό γενικό απαγορευτικό σε δυο περιοχές της Πελοποννήσου.

«Γνωρίζετε ότι έχουμε αυστηρό lockdown, «κοκκίνησαν» Αργολίδα και Λακωνία.

Σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Αργολίδα και αύριο θα είναι στη Λακωνία.

Στην Αργολίδα, έγινε τηλεδιάσκεψη με φορείς της περιοχής, αύριο θα γίνει στη Λακωνία.

Στην Αργολίδα βρίσκονται ο Γεν. Διευθυντής Υγείας κ. Διαμαντόπουλος και ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Χατζής. Έχουμε συνεχή επικοινωνία με ΕΟΔΥ και με τον Γεν. Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας κ. Πούπουζα και παρακολουθούμε την κατάσταση.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2+2 ΚΟΜΥ και γίνεται ιχνηλάτηση από δικά μας στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση είναι καλή και στις δυο περιοχές.

Το λέω μετά λόγου γνώσεως από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, γιατί ξέρετε ότι αυτή την ιστορία μπορεί να αλλάξει αν πάσα στιγμή.

Για την Αργολίδα σήμερα έγιναν 400 τεστ δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Νοσηλεύονται 2 άτομα στο νοσοκομείο Άργους. Δεν ξέρουμε τί γίνεται με τους ασυμπτωματικούς.

Στη Λακωνία έγιναν 100 τεστ, υπήρξε μόνο ένα κρούσμα και στο νοσοκομείο Σπάρτης νοσηλεύονται 6 άτομα.

Απ’ ότι φαίνεται εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε το σκληρό lockdown θα τελειώσει τη Δευτέρα.»

Ο κ. Νίκας σχολίασε επίσης την στάση ορισμένων, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση: «Πρέπει να είμαι ήρεμοι, ψύχραιμοι να έχουμε ενιαία στάση.

Πολύ ενοχλούμε αυτούς που προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικά μέσα σε συνθήκες πολέμου! Όταν τελειώσει, να κάνουμε την κριτική μας και θα κουβεντιάσουμε για την μέτρια κατάσταση που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γιατί, ειλικρινά, μετά από τόσα ΕΣΠΑ δεν έχουμε αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές;

Η Αργολίδα είναι ο μόνος νομός στη χώρα χωρίς μεγάλο νομαρχιακό νοσοκομείο.

Καλά είναι να τα ρίχνουμε στο κράτος! Μου λένε από την αστυνομία ότι σε περιοχές, αυτές που μιλάμε, καφενεία ήταν ανοικτά και δεν λαμβάνουν τα μέτρα που απαιτείται.

Η αστυνομία προφανώς πρέπει να είναι σκληρή! Αλλά, θέλουμε έναν αστυνομικό ο καθένας για να επιβάλλει τα μέτρα;

Γι’ αυτό μιλώ συνεχώς για την ατομική ευθύνη.

Προχθές σε μια πλατεία είδα μαζεμένα καμιά εκατοστή παιδιά, πήγα τους μίλησα.

Ο κόσμος έχει κουραστεί είναι αλήθεια. Έχει αλλάξει η ζωή μας. Αλλά δεν έχουμε κανένα άλλο τρόπο άμυνας. Έχουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία των εμβολίων. Νομίζω ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το Πάσχα, το καλοκαίρι να είμαστε καλά…

Νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά σε Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία…»

Για τα σκουπίδια: Σε 10 μέρες αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία

Σε ό,τι αφορά στο χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει την περιφέρεια Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν: «Αυτό που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία 10-30 χρόνια! Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας!

Ξέρετε τι συμβαίνει σε κάτι περιοχές ιδιαίτερα τουριστικές.

Εκτίμηση είναι ότι σε 10 μέρες θα έχουμε υπογράψει με εταιρεία. Θα έχουμε τελειώσει με δικαστήρια κα.

Δεν θα ήταν εφικτό να φθάναμε εδώ χωρίς τις αυξημένες αρμοδιότητες της Επιτροπής. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί πολιτική λόγω απλής αναλογικής. Καταλαβαίνετε ότι θα ήμασταν ακόμα στο σημείο μηδέν… Η Οικονομική Επιτροπή και οι αλλαγές, οι αυξημένες αρμοδιότητες που της δόθηκαν μας έδωσαν τη δυνατότητα να είμαστε σήμερα εν όψει της έναρξης κατασκευής των εργοστασίων τα οποία σύντομα θα είναι έτοιμα, είναι πολύ γρήγορη η κατασκευή τους.

Πολύ μεγάλο το πρόβλημα των χωματερών στην Πελοπόννησο.

Αποκαταστάθηκαν, υποτίθεται κάποιες, αλλά στη συνέχεια έριχναν σκουπίδια. Πού να τα πάνε και οι έρμοι οι δήμαρχοι;

Κλήθηκα κι εγώ τώρα από τον εισαγγελέα για μια περιοχή, της Πύλου… βλέπετε κληρονομώ καταστάσεις.

Ελπίζω πάρα πολύ γρήγορα να έχουμε τελειώσει.

Μέχρι Φλεβάρη θα έχουμε δυο δικηγόρους, οπότε τα πολλά χρήματα που διατίθονταν για την πρόσληψη δικηγόρων για διάφορες υποθέσεις, δεν θα διατίθενται πλέον

Παράλληλα ο κ. Νίκας ενημέρωσε πως ««Αύριο πρωί δεν θα ανέβω στην Τρίπολη, γιατί θα συνοδεύω κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο περίφημος δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι που ξεκίνησε με 12 εκ. ευρώ και έχει φθάσει στα 23 εκ. ευρώ, κι έχει στοιχειώσει.

Θα συναντήσω την επόμενη εβδομάδα, εδώ στην Τρίπολη, εκπροσώπους εταιρείας χαρτοπολτού για ίδρυση και δημιουργία μονάδας στην Μεγαλόπολη, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.»

Λειτουργεί το σύστημα «Ίριδα» – Μετακόμιση Υπηρεσιών της Περιφέρειας

«Η Περιφέρειά μας έχει γίνει ψηφιακή. Η Ίριδα λειτουργεί, είναι το σύστημα που μας δίνει την διαφάνεια. Λειτουργεί κι αυτό.»

Σε ό,τι αφορά στην μετακόμιση Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου είπε: «Οι πρώτες Τεχνικές Υπηρεσίες θα μετακινούνται στο κτίριο που νοικιάσαμε και έχει λιγότερο κόστος, από 25-27 Ιανουαρίου. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Ήδη μεταφέρθηκε η Διεύθυνση Γεωργίας και Ιατρικής σε κτίριο που σχεδόν ανακατασκευάστηκε σε βάθος.»

Κατατέθηκε το δικόγραφο -αίτημα για τη λύση και εκκαθάριση λειτουργίας της Πελοπόννησος ΑΕ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο πολύκροτο θέμα της Πελοπόννησος Α.Ε. ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις κινήσεις που έχουν γίνει από την Περιφέρεια λέγοντας συγκεκριμένα πως «Σήμερα κατατέθηκε στο δικαστήριο το δικόγραφο με το οποίο ζητούμε τη λύση και την εκκαθάριση λειτουργίας της Πελοπόννησος ΑΕ.  Δηλαδή σήμερα υλοποιήσαμε την απόφαση που πήρε το ΠΕΣΥ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία – γιατί άκουσα υποτιμητικά σχόλια ότι και κάτι κουμουνιστές το ψηφίσανε – αποφάσισε το ΠΕΣΥ (με πλειοψηφία 2/3), με την κατάθεση του δικόγραφου από τους δικηγόρους.

Θα πάρει καιρό το συγκεκριμένο θέμα, αλλά στις δημοκρατικές και πολιτισμένες κοινωνίες όταν διαφωνούμε δεν βριζόμαστε. Πάμε στην δικαιοσύνη και περιμένουμε το πόρισμά της!

Επειδή, λοιπόν, προχθές υπέστην μια επίθεση… Έχω συνηθίσει κι απ’ αυτά, το κάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση και ο προηγούμενος περιφερειάρχης, είναι η πολιτική του παιδεία και τα όπλα τα οποία διαθέτει…. θα σας πω τα εξής:

Πρώτον: Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν.

Αυτό είναι το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που αναφέρεται μόνο σε μια δραστηριότητα στην Πελοπόννησο ΑΕ!

Δεν είμαι ούτε εισαγγελέας ούτε δικαστής.

Δεν ξέρω ποιος τα βάζει με την Αρχή Διαφάνειας και με τους 15 οικονομικούς εισαγγελείς. Να εξηγούμαστε.

Γιατί το κρύβουμε. Λέμε ο Νίκας! Ο Περιφερειάρχης! Δεν λέμε ποτέ η Αρχή για την Καταπολέμηση της Διαφάνειας.

Όποιος αισθάνεται ότι είναι διεφθαρμένος ας απαντήσει στην Αρχή!

Το έχω κοινοποιήσει σε όλες τις παρατάξεις και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Εδώ πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις, όταν κληθούν. Δεν ξέρω… όποιοι κληθούν!

Αυτά που γράφει εδώ είναι παράδειγμα προς αποφυγή!

Η Αρχή έχει ανακαλύψει διάφορα «τερατάκια» και «τέρατα» στην λειτουργία της Πελοπόννησος ΑΕ.

Η Αρχή εντόπισε 1.300.000 εκ. έλλειμα. Το ίδιο εντόπισαν και ορκωτοί λογιστές και το πόρισμα τους υπογράφηκε απ’ όλους. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.

Δεν έχουμε προφανώς κάτι να παρεμποδίσουμε, να μην έρθει στο φως…

Δεύτερον: τα συμφέροντα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Ήμουν 13 χρόνια δήμαρχος στην μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας και ο πρώτος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Γιατί τα συμφέροντα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων δεν διασφαλίστηκαν στα 6-7 χρόνια όπου ο πρόεδρος της, ήταν αντιπρόεδρος και έχει βάλει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές του και όταν ήρθε εδώ ο Νίκας τότε υπήρξε το πρόβλημα;

Τι υπήρξε αλήθεια; Ποιο πρόβλημα;

Να γίνει έλεγχος; Ασφαλώς!

Έλεγχος έγινε από την Αρχή της Διαφθοράς. Νάτη η έκθεση. Έλεγχος έγινε από εισαγγελείς, από τους ορκωτούς λογιστές, από Επιτροπή πραγματογνωμόνων.

Ζητήθηκε να γίνει νέος έλεγχος στον ισολογισμό του 2019; Από ποιον; Απ’ αυτό που τον ψήφισε;

Να γίνει! Πως να γίνει; Ως ο Νόμος ορίζει.

Δεν μπορούμε να παίζομε και να φτιάχνουμε δικούς μας νόμους.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές.

Είναι δόκιμος στην Δημοκρατία ο τρόπος.

Αν έχουμε διαφωνίες να προσφεύγουμε σε δικαστήρια. Δεν χρειάζονται ούτε ύβρεις ούτε επιθετικότητα, ούτε να αναφερόμαστε στα παιδιά του άλλου και να λέμε φήμες…!

Εδώ δεν είμαστε χουλιγκάνοι. Εδώ δεν είναι εξέδρα! Είναι πολιτικά Θεσμικά όργανα και να είμαστε σοβαροί γι’ αυτά τα οποία λέμε.

Προφανώς εγώ δεν είμαι απ’ αυτούς που υποχωρούν. Ποτέ! Ούτε φοβάμαι.

Ούτε θα με «κάψουν» οι συκοφαντίες, καθημερινές, δυστυχώς, του πρώην περιφερειάρχη.

Πήρα μια εντολή την οποία θα φέρω εις πέρας ότι και να γίνει!» είπε κλείνοντας.

https://www.youtube.com/watch?v=OFBJHzgigWg

Λάβρος κατά των υβριστών του

ο κ. Νίκας ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

“Ο υβριστής μου. Ο κατήγορός μου. Αυτός που τελευταία με συκοφαντεί, αναφέρθηκε στη ΝΔ. Ποιος; Ο διαγραμμένος από τον πρόεδρο της ΝΔ; Ο διαγραμμένος γιατί χρησιμοποιούσε ύβρεις, συκοφαντίες, είχε ρατσιστική συμπεριφορά;

Αυτός αναφέρεται πού; Στη Νέα Δημοκρατία και με σπιλώνει; Και ερωτώ, εσάς τους δημοσιογράφους, έχετε μια δήλωσή μου με την οποία αναφέρομαι κατά στελέχους της Νέας Δημοκρατίας;

Πως βγαίνει ένας θεσμικός παράγοντας και υβρίζει με αυτό τον τρόπο; Πως γίνεται αυτό;

Είναι εκτός της οικογενείας της φιλελεύθερης παράταξης με τις συγκεκριμένες αρχές που σέβεται τον άνθρωπο, που επιχειρηματολογεί.

Προφανώς η βακτηρία ακούει το σύμμαχό της. Έτσι λέει. Θυμόμαστε τις ύβρεις εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, είναι καταγεγραμμένα!

Τις ύβρεις που γίνονται κάθε φορά στο ΠΕ.ΣΥ.Π. εναντίον του προέδρου κ. Μητσοτάκη.

Στους υβριστές υπάρχουν πάντα κοινά χαρακτηριστικά.»

ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Ενώ, δράττοντας της ευκαιρίας αναφέρθηκε στη συνεργασία τους με τους Δήμους  λέγοντας πως : «Με τους Δήμους έχω άριστη συνεργασία και με τους 25! Ας σταθούν δίπλα του δυο δήμαρχοι να πουν ότι συμφωνούν με αυτά που κάνει.  Προσπαθώ να βοηθήσω έναν έναν δήμαρχο.

Όπως είχε ο εν λόγω από τον προηγούμενο περιφερειάρχη; Ντράπηκα για τη δήλωση που έκανε την δεύτερη Κυριακή, για τον ευεργέτη του. Ο προηγούμενος περιφερειάρχης του έδωσε πάρα πολλά χρήματα. Τι να την κάνω την δήλωση την δεύτερη Κυριακή; Οι εκλογές κρίθηκαν την πρώτη.

Έχω άριστη συνεργασία με τους δήμους  Για δε το Άργος, το ιστορικό και το αγαπημένο, εκτελούμε έργα αυτή τη στιγμή της τάξεως των 20 εκ. ευρώ. Είναι διαλυμένος ο βιολογικός καθαρισμός κι έρχεται η Περιφέρει και διαθέτει τα χρήματα, χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Κάθε μέρα παρακαλούμε να έρθουν οι αποφάσεις από το Άργος. Δεν έχουμε μέχρι τώρα καμία ανταπόκριση.

Το καλοκαίρι καήκαν οι Μήκυνες  από ένα παράνομο καλώδιο!

Επειδή η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα δεν θέλω να πω τίποτε περαιτέρω.

Εδώ είναι η έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Θα κατατεθεί σε λίγο.

Πως καήκαν οι Μυκήνες και πως έρχεται η Περιφέρεια και διαθέτει το ποσό των 700.000 χιλιάδων ευρώ;

Έχω τις δυνάμεις, με τη βοήθεια, να παλέψω για το λαϊκό και δημόσιο συμφέρον.

Αλλοίμονο στον πολιτικό που φεύγει και δεν αφήνει πίσω του τίποτα.

Στάχτη και μπούρμπερη.

Όταν παίρνουμε ένα αξίωμα τουλάχιστον να αφήνουμε πίσω μας το αποτύπωμά μας.»