Οι πληθωριστικές ενδείξεις πληθαίνουν και δεν αφορούν μόνο στο πετρέλαιο, τον χαλκό, ή τις σπάνιες γαίες… Οι αυξητικές τάσεις έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στις διεθνείς τιμές του καφέ, «πολιορκώντας» και τα εκατομμύρια freddo που παρασκευάζονται και πωλούνται κάθε μέρα και στη χώρα μας.
Οι διεθνείς τιμές καλπάζουν και έχουν λόγους:
Η χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα στην πηγή του καφέ, τη Βραζιλία, έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην παραγωγή του 2021.
Επιπλέον οι αντικυβερνητικές ταραχές στην Κολομβία έχουν διακόψει τις εξαγωγές από την άλλη υπερδύναμη του καφέ διαταράσσοντας την παγκόσμια προσφορά.
Τα «μετα-πανδημικά μποτιλιαρίσματα» στα λιμάνια και το διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο έχουν αυξήσει το κόστος των αποστολών. Οι αγοραστές αναγκάζονται να στηριχτούν στα αποθέματά τους, όσοι έχουν.
Η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά
Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2017 που η συνολική προσφορά καφέ θα είναι σημαντικά μικρότερη από τη συνολική ζήτηση, και αυτή η πίεση αντανακλάται στις διεθνείς τιμές.
Σε σχέση με πέρυσι η τιμή του καφέ αυξήθηκε ως και κατά 70%. Μόνο από το φετινό Απρίλιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 33% – πριν υποχωρήσουν ελαφρώς.
Η κερδοσκοπία με παράγωγα στις αγορές προϊόντων και βασικών αγροτικών αγαθών όπως του καφέ επηρεάζουν επίσης ανοδικά τις τιμές.
Αυτές οι αυξήσεις πολιορκούν τον καταναλωτή: Ήδη, εταιρείες στη Γερμανία όπως η Tchibo, ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την τιμή στην πιο δημοφιλή συσκευασία τους, από 4,7 σε 5,7 ευρω – μια αύξηση 20%. Άλλες όπως η Nespresso, είπε πως τηρεί στάση αναμονής για την αμερικανική αγορά πριν προχωρήσει σε αυξήσεις…
Αυξήσεις προ των πυλών;
Οι αγοραστές καφέ προμηθεύονται το προϊόν με μελλοντικά συμβόλαια… άρα οι διεθνείς τιμές κάνουν τρεις έως εννιά μήνες για να φτάσουν στην λιανική – μην υπολογίζοντας τα αποθέματα που μπορεί να έχουν.
Στην Ευρώπη οι τιμές παραμένουν σταθερές. Αλλά καθώς λήγουν τα συμβόλαια οι τιμές θα μετακυλιστούν.
Πόσο θα επηρεάσει τον πρωινό φρέντο;
Ένας φρέντο κοστίζει περίπου 1,70 ευρώ ανά την Ελλάδα. Η τιμή του περιλαμβάνει – εκτός από το κέρδος – τη δαπάνη μισθοδοσίας, τις άλλες λειτουργικές δαπάνες μιας επιχείρησης και φυσικά την πρώτη ύλη.
To κόστος των κόκκων του καφέ που περιλαμβάνονται σε ένα δημοφιλές φρέντο των 1,70 ευρώ, έρχεται στα περίπου 50 σεντς για τις μεμονωμένες καφετέριες, τα μικρά ξενοδοχεια κλπ, ενώ υποχωρεί στα 25 σεντς για τις μεγάλες αλυσίδες.
Μια συντηρητική εκτίμηση παραπέμπει σε τιμή που θα αγγίξει – αν όχι ξεπεράσει – τα δύο ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο.
Ο… καφές στο αυτοκίνητο σύντομα θα δώσει σύντομα ακόμη ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ξυπνά – κι αυτή την ένδειξη θα την πιούμε στο ποτήρι.