Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Λήγει αύριο η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 2021 -Τι ισχύει με την κατάθεση πινακίδων

Έως αύριο, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, πρέπει να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2021, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει να παρατείνει ξανά την προθεσμία, μετά τη δίμηνη παράταση που είχε δώσει.

Μετά το πέρας της προθεσμίας οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, δηλαδή ποσό διπλάσιο της αξίας των εήσιων τελών κυκλοφορίας.

Πώς πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας 2021

Η ΑΑΔΕ ζητά από τους ιδιοκτήτες οχημάτων να ακολουθούν τη νέα διαδικασία και να αποφύγουν την επίσκεψη στις τράπεζες και στα ταχυδρομεία:

  • Το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code.
  • Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και μέσω εφαρμογής στο κινητό, χωρίς ωστόσο να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Τα τέλη πληρώνονται:

  1. Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
  2. Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
  3. Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Για την κατάθεση πινακίδων

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν όσοι σχεδιάζουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίες του οχήματός τους και να υποβάλουν δήλωση ακινησίας. Η δήλωση αυτή γίνεται ψηφιακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr και χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή.

Όπως επισημαίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να έχει ο κάτοχος έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, ήτοι πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (πριν την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας) ή τη λήξη της παράτασης. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, γίνεται μεν δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης από τέλη κυκλοφορίας.

Σε όσους βρεθούν να κυκλοφορούν το όχημα παρότι το έχουν δηλώσει σε ακινησία, θα επιβληθούν “τσουχτερά” πρόστιμα 10.000- 30.000 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος.

ΠΗΓΗ