Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Λαμπρά Λειτουργική επανέναρξη της Ι. Μονής Γαρδικίου Μεσσηνίας -Χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης ο π. Νεόφυτος Σαχλάς (pics-video)

Σε κλίμα λαμπρότητας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, εορτή των Αγίων Πάντων, οι εκδηλώσεις λειτουργικής επανέναρξης της ιστορικής Ιεράς Μονής Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου κάτω Γαρδικίου Μεσσηνίας.

Μετά την παρέλευση εικοσαετούς λειτουργικής απραξίας, τελέσθηκε σήμερα στο Καθολικό της ως άνω Ιεράς Μονής ο Όρθος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Μελετίου.

Πλήθος πιστών και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων προσήλθαν στην Ιερά Μονή προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία αλλά και να τιμήσουν την ιστορική ημέρα λειτουργικής επανέναρξης αυτής.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη το δραστήριο Ιερομόναχο και Εφημέριο της Ιεράς Μονής Νεόφυτο Σαχλά, πρώην Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Ο π. Νεόφυτος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Ιεράς Μονής, τόπου πνευματικής ασκήσεως εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, όπως του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου και Ιεραπόστολου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, αλλά και ζωντανό κύτταρο των επαναστατικών χρόνων της Εθνεγερσίας του 1821 και ορμητήριο αγωνιστών όπως του οπλαρχηγού Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσα), όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη, όπου στο χώρο της Μονής ίδρυσε και λειτούργησε το άσυλο Ανιάτων της Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Συνάμα, ευχαρίστησε το Μητροπολίτη που με αγάπη και πατρικό ενδιαφέρον, ανταποκρίθηκε ασμένως στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για το νέο ξεκίνημα της Ιεράς Μονής.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, με τη σειρά του, επαίνεσε το νέο Αρχιμανδρίτη για το κοπιώδες έργο ανακαίνισης της Ιεράς Μονής, τον συνεχάρη για την πρόσφατη απόκτηση του πτυχίου του από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στη διακονία του.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, του μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη και του Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου.

Τέλος, ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής «Οι Αμφειείς», ενώ σε ανάμνηση, της ημέρας φυτεύτηκε δέντρο στο προαύλιο της Μονής από τους Μητροπολίτες και το Δήμαρχο Καλαμάτας.