Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Μάθημα εξωτερικής πολιτικής από τον Πρέσβη του Ισραήλ – Το παράδειγμα της χώρας του πως γίνεται σε 4 σημεία οδηγός για την Ελλάδα (video)

Με μια ομιλία που έμοιαζε περισσότερο με… μάθημα του πως χαράζουμε εξωτερική πολιτική και πως αυτή αντανακλά σε αποτέλεσμα, και, την οποία οι πολιτικοί της χώρας μας σε επίπεδο βηματισμού θα έπρεπε να την σταχυολογήσουν για να… παραδειγματιστούν, ο Πρέσβης του Ισραήλ από την Καλαμάτα στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πορευτεί στις προκλήσεις σε αυτή την ταραγμένη εποχή.

O κ. Yossi Amrani παρουσίασε όλα τα δεδομένα της κατάστασης στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας την περίπτωση του Ισραήλ και πως το κράτος του αναπτύχθηκε και οικοδομήθηκε με στρατηγικό σχεδιασμό σε διάφορα επίπεδα για να καταφέρει να είναι σήμερα, σημείο αναφοράς στην παγκόσμια σκηνή.

Με τις επισημάνσεις του να είναι άκρως αποκαλυπτικές και με ανάλυση σε 4 άξονες στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η ισχύς ενός κράτους. Ως πρώτο σημείο ανέφερε την στρατιωτική ισχύ που δεν είναι μόνο θέμα αριθμητικής αποτύπωσης αλλά και… ποιοτικής διάστασης και εκεί στάθηκε ιδιαίτερα στο πως το Ισραήλ βασίστηκε στον εαυτό του, δεύτερο σημείο ήταν η κοινωνική συνοχή και πως αυτή επιτυγχάνεται και δίνει την σταθερότητα στην όλη υπόθεση της συγκρότησης ενός κράτους, τρίτο ήταν η οικονομία και η ανάπτυξη που πρέπει να παρουσιάζει -στάθηκε στα δεδομένα των συνεργασιών που ανέπτυξε το Ισραήλ επιτυγχάνοντας υψηλούς δείκτες- και ως τέταρτο σημείο, και πλέον βασικό, ήταν η ανάπτυξη συμμαχιών.

Στεκόμενος στο παράδειγμα του Ισραήλ… είμαστε στο πλευρό των ΗΠΑ μιας υπερδύναμης αλλά ποτέ δεν γυρίσαμε την πλάτη μας στους Ρώσους, είπε πολλά που θα συζητηθούν. Άλλωστε πρόκειται για έναν άνθρωπο που η παρουσία του καθόρισε όλα αυτά τα χρόνια κατά πολύ την εξωτερική πολιτική και την επίδραση της χώρας του.

Ακολούθως ανέλυσε και τα δεδομένα στο χώρο της Μέσης Ανατολής, τις απειλές που υπάρχουν αλλά και τα όσα γίνονται στη Μεσόγειο με την υποσημείωση πως μπορούμε μέσα από συμμαχίες να οδηγούμε τις εξελίξεις, ενώ πολλές φορές μίλησε για την αναγκαιότητα να μην υπάρχει μια και μόνο προτεραιότητα, αλλά πώς να κινούνται τα νήματα για να προλαμβάνονται οι όποιες καταστάσεις…

“Το μήνυμα μου σε εσάς, το μάθημα μου μέσα από την εμπειρία μου στο Ισραήλ είναι μέσα από την ενδυνάμωση σας, μέσα από την επένδυση σας στο στρατό και στους συμμάχους να καταφέρετε τους στόχους σας για εθνική ασφάλεια… Καλύτερα από άλλη οποιαδήποτε συνεργασία…

Αντιμετωπίζετε μια πολύ σοβαρή πρόκληση. Το να ξεπεράσετε αυτή την πρόκληση, το να διασφαλίσεται τα δικαιώματα σας και να διασφαλίσετε το μέλλον σας εξαρτάται από τις Συνεργασίες σας. Υπάρχουν πολλές χώρες στην περιοχή που μοιράζονται τις ανησυχίες σας. Μπορεί να είστε ο παράγοντας-κλειδί να βρεθεί πολιτική υποστήριξη από πολλές χώρες στην περιοχή και να βρεθεί υποστήριξη και να παίξει μεγάλο ρόλο στις πολιτικές σχέσεις.

Το μήνυμα μου είναι ξεκάθαρο… Αναπτύσσεται μια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας Ισραήλ. Είχαμε δει αυτή την συνεργασία να γεννιέται τα τελευταία 50 χρόνια… Ακόμα δεν έχουμε εξαντλήσει τις πιθανότητες.. Δεν έχουμε ούτε καν φτάσει τα όρια.. Πρέπει να ενδυναμώσουμε την συνεργασία. Εάν εξυπηρετηθούν τα δικά σας θέλω, θα εξυπηρετηθούν και των άλλων χωρών τα θέλω.

Μη νομίζετε ότι είστε υπερβολικά αδύναμοι να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις. Φανταστείτε πως θα ήταν ο κόσμος και πόσο δυνατοί θα ήμασταν με μια πιο δυνατή ελληνική πολιτική..”

Πραγματικά πιστεύω ότι η πολιτιστική σας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα σας, ο ρόλος που έπαιξε ο ελληνισμός για τα τελευταία 2 και περισσότερα χιλιάδες χρόνια, μπορουν να είναι μια συγκεκριμένη συνταγή για ένα καλύτερο μέλλον.

Το. Ισραήλ είναι μια δυνατή χώρα στην Μεσόγειο . Εσείς είσαστε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Μεσογείου και Ευρώπης. Ανήκετε στην Ευρώπη αλλά και στο ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια στιγμή είσαστε ένα έθνος της Μεσογείου. Δεν θα έπρεπε κατά την δική μου άποψη να βάζετε προτεραιότητα σε κάποια συνεργασία απέναντι σε μια άλλη. θα πρέπει να ζυγίζετε τις σχέσεις Ανατολής και Δύσης και Μεσογείου και Ευρώπης.

Στην αρχή της ομιλίας του εξέπληξε παράλληλα με τις αναφορές στην Ελλάδα την ομορφιά και τις διαχρονικές της αξίες που εμείς πρέπει να τις γνωρίζουμε και να τις εκτιμούμε.

Δείτε και αυτό:

Στην Καλαμάτα ο Πρέσβης του Ισραήλ – Στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου