Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Νέα δεδομένα στην μετάκληση εργατών γης, τι θα ισχύσει φέτος

Τροπολογία, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στο καθεστώς που αφορά τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Η τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αφορά τη δυνατότητα μετάκλησης πολιτών τρίτης χώρας κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας ύστερα από αίτηση εργοδότη που μπορεί να υποβάλλει έως τις 30/9/2021 στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του.

Παρόμοια διάταξη είχε ψηφιστεί στις 1/5/2020. Ωστόσο στη νέα διάταξη προβλέφθηκαν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

Ειδικότερα, προβλέφθηκε μεταξύ άλλων:

  • Ανώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για την είσοδο στη χώρα μας πολίτη τρίτης χώρας ως εργάτη γης,
  • Ελάχιστο όριο 30 ημερών απασχόλησης,
  • Προβλεπόμενο κατάλυμα που θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας,
  • Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για τον εργάτη,
  • Καταβολή εργοσήμου,
  • Δυνατότητα αλλαγής εργοδότη μέσα σε 5 μέρες από τη λήξη απασχόλησης στον προηγούμενο και ευθύνη του νέου εργοδότη για τον εργάτη,
  • Ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τον έλεγχο της σωστής τήρησης της διαδικασίας.

Ειδικά για τα σπαράγγια και λόγω της άμεσης ανάγκης να συγκομιστούν προβλέφθηκε να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία, πριν την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σχετική υποβολή αίτησης του εργοδότη.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ζητάμε διευκρινήσεις για το ανώτατο χρονικό όριο που θα μπορούν να εργαστούν στην χώρα μας οι εργάτες γης. Ακόμη θέλουμε να ξέρουμε αν λύθηκαν τα περσινά προβλήματα με την έκδοση του ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για να μπορούμε να τους πληρώνουμε το εργόσημο.

ΠΗΓΗ