TOP

Ελιές και ελαιόλαδο: Ανοδικά το εμπόριο το πρώτο τρίμηνο της περιόδου

Αυξημένες κατά 9,2% ήταν οι παγκόσμιες εισαγωγές ελαιολάδου το διάστημα Οκτωβρίου-Ιανουαρίου 2025/2026, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, με τις περισσότερες κύριες αγορές να διαγράφουν ανοδική τάση, με εξαίρεση αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, (IOC), μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εισαγωγές στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κίνας, κατά 60,7% και 52,2% αντίστοιχα με τη Βραζιλία να ακολουθεί, ενώ οι -σημαντικές για το προϊόν- αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά κατέγραψαν υποχώρηση αντίστοιχα κατά 6,9% και 2%.

Ομοίως, σε ότι αφορά το επιτραπέζιο προϊόν, οι εισαγωγές σε συγκεκριμένες «μεγάλες» αγορές κατέγραψαν αύξηση κατά 7,8% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Ιανουαρίου 2025/2026, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Σε ότι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές η αγορά του Καναδά είχε τη σημαντικότερη υποχώρηση κατά 6,6%, ενώ αυτή της Αυστραλίας ήταν σχεδόν σταθερή (-0,7%), αντίθετα ανοδικά κινήθηκε της Βραζιλίας κατά 18,5% και οριακά σταθερή ήταν αυτή των ΗΠΑ, με 0,3%.

Εστιάζοντας στην αγορά της Αυστραλίας

Στους 42.272 τόνους ανήλθαν οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Αυστραλία την περίοδο 2024/2025, αυξημένες κατά 46% από την προηγούμενη χρονιά, όπως αναδεικνύει το IOC, εστιάζοντας στη συγκεκριμένη αγορά στο ενημερωτικό του Δελτίο του Απριλίου.

διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.ypaithros.gr πατώντας ΕΔΩ