Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Ο φόβος για το εργασιακό μέλλον, αυξάνεται διαρκώς στην ελληνική κοινωνία

Τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται μετά την άρση των μέτρων και την υποχώρηση του πρώτου κύματος κορονοϊού στην Ελλάδα καταγράφει το 6ο κύμα  της μεγάλης έρευνας της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η υποχώρηση της ανησυχίας για τον κορονοϊό, συνεχίζεται την ώρα που το άγχος για την οικονομία, αλλά και για το εργασιακό μέλλον, αυξάνεται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσει των συμμετεχόντων, για το άνοιγμα της εστίασης και την τήρηση των μέτρων, ενώ ανησυχία προκαλεί το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν εμβόλιο αν ήταν διαθέσιμο εδώ και τώρα.

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης

Άγχος για το εργασιακό μέλλον

Η μεγάλη αγωνία των εργαζόμενων για το μέλλον τους αποτυπώνεται και στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20.

Ένας στους 3 εργαζόμενους ανησυχεί για το εργασιακό του μέλλον. Πιο συγκεκριμένα 20,1% απάντησε “ναι, ανησυχώ για τη δουλειά μου” και 16,6% “ναι, μάλλον ανησυχώ”. Η ανησυχία είναι εύλογη, καθώς παρά τα μέτρα στήριξης,  κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο σκληρά θα δοκιμαστεί η οικονομία και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για τους εργαζόμενους.

Έντονη ανησυχία για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης

Μείωση του φόβου για τις οικονομικές συνέπειες (24,7% από 30,2%) με ταυτόχρονη αύξηση του άγχους (48,8% από 45,9%) καταγράφηκε στο 6ο κύμα της έρευνας.

Το 8,3% θεωρεί ότι οι οικονομικές συνέπειες θα διαρκέσουν ένα 6μηνο, το 24,5% περίπου ένα χρόνο, το 32,7% δύο χρόνια και το 28,8% 2 με 5 χρόνια.
Ηλίας Τσαουσάκης: “Αλλάζουμε πίστα”

Επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα, με λιγότερο φόβο, περισσότερο άγχος, πολλά ερωτηματικά και αρκετές αβεβαιότητες. Αυτή είναι μέσα σε λίγες λέξεις η εικόνα που διαμορφώνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και αποτυπώνεται με καθαρό τρόπο στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7 και στην προσεκτική μελέτη των διαχρονικών στοιχείων που δημοσιεύονται, απο τον Μάρτιο του 2020.

Είναι προφανές ότι τα νερά στα οποία κινούμαστε εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται αχαρτογράφητα, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να απομακρύνεται σιγά – σιγά απο την υγειονομική κρίση και τον φόβο που παρήγαγε και να μεταφέρεται σε ένα νέο περιβάλλον αβεβαιότητας όπου θα αρχίσει να κυριαρχεί το ζήτημα της οικονομίας. Επάνω σε αυτό το πεδίο θα χτιστούν σε μεγάλο βαθμό και τα νέα πολιτικά πεδία σύγκρουσης στο άμεσο μέλλον. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση καταγράφει τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που προκύπτουν απο τη διαχείριση της πανδημίας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητάει την κατάλληλη αντιπολιτευτική τακτική που σήμερα παράγει αντιφατικά μηνύματα, απο την επιβραβευμένη συναινετική στάση του Μαρτίου, μέχρι τη σημερινή, σκληρότερη στάση που δεν βρίσκει ανάλογη ανταπόκριση. Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να προβληματιστούμε ιδιαίτερα με το υψηλό 35,3%, που δηλώνει άρνηση να εμβολιαστεί όταν υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Αυτό το ποσοστό χρήζει άμεσης και σοβαρής μελέτης.

*Ηλίας Τσαουσάκης, cloud7, πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής

Όλη η έρευνα της aboutpeople για το 20/20

*Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 870 άτομα και πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Μαίου μέσω ίντερνετ.

www.news247.gr