Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Πάσχα στην πόλη… Γιατί οι ειδικοί βάζουν φρένο στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τι κι αν μέχρι πρότινος τα μηνύματα της κυβέρνησης δυνάμωναν τη φλόγα για… Πάσχα στο χωριό, ο κοροναϊός είναι αυτός που έχει την τελευταία κουβέντα. Δυστυχώς λοιπόν όλα δείχνουν πως η τελευταία του κουβέντα θα ακυρώσει τα σχέδια όλων όσων ήλπιζαν για Μεγάλη Εβδομάδα με κατάνυξη στα εξοχικά τους και αρνί στη σούβλα.

Άλλωστε οι ειδικοί είναι σαφείς. Ακόμη δεν έχει έρθει η αποκλιμάκωση που ήλπιζαν πως θα δουν. Τα κρούσματα επιμένουν, ενώ οι διασωληνωμένοι σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Επίσης ο φόβος να πιεστούν τα νοσοκομεία στην επαρχεία μετά την «Έξοδο του Πάσχα» είναι εμφανής και προβληματίζει τους επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται αφήνουν περιθώρια για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μία σταθεροποίηση του τρίτου κύματος της πανδημίας με τάσεις αργής αποκλιμάκωσης,

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατηρεί σιγή ιχθύος τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σπαθοβούνι Κορινθίας χτες: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».

Παρά το γεγονός πως πλέον υπάρχει το όπλο των self test για ασφαλείς μετακινήσεις, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμονων της Επιτροπής.

Πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα για το πως θα κάνουμε Πάσχα

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα για μία σειρά θεμάτων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητήσουν και για το «Πάσχα στο χωριό».

Οι αποφάσεις όμως δεν είναι σίγουρο πως θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια.

Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα το μέτρο αυτό είχε χαλαρώσει, ώστε οι πολίτες να γιορτάσουν όπως προβλέπεται. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι συγκεκριμένο.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επιμένουν πως πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να επιστρέψουμε –όσο δύναται- στην κανονικότητα το καλοκαίρι.

Γκίγκας: «Μετά τη Μεγάλη Δευτέρα η απόφαση για το Πάσχα – Να το ανταλλάξουμε με το το καλοκαίρι μας»

Παραμένει ο προβληματισμός των ειδικών και της κυβέρνησης ενόψει του Πάσχα  για το αν πρέπει ή όχι να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, αφού η παραμονή των κρουσμάτων κοροναϊού σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα προκαλούν δισταγμούς για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Αχιλλέας Γκίκας μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μίλησε για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες της Αττικής δηλώνοντας πως έτσι αποτυπώνεται η κόπωση από την πανδημία του κοροναϊού.

«Η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open, ενώ τόνισε πως με τα self test θα έχουμε ελάφρυνση της πανδημίας. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας και πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει το τελικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Η επιτροπή αυτή την εβδομάδα θα αξιολογήσει πάρα πολλά

«Η επιτροπή αυτή την εβδομάδα θα αξιολογήσει πάρα πολλά. Βλέπουμε ότι θα είμαστε πάνω από τους 800 τις επόμενες 2 εβδομάδες. Όποιος είναι λογικός βλέπει ότι το φορτίο δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα» είπε ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι. «Μετά τη Μεγάλη Δευτέρα θα ληφθεί η απόφαση. Όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι το θέμα θα εξεταστεί μετά το Πάσχα. «Το σχέδιο που δουλεύεται για το άνοιγμα του τουρισμού είναι πολύ καλό, για να ανοίξει με φουλ τις μηχανές. Θα έχουμε το σχέδιο τις επόμενες 8 μέρες και θα δώσει την αίσθηση στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ασφάλεια. Μετά τις 14/5 που θα ανοίξει ο τουρισμός, λογικά θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις για τους Έλληνες», ανέφερε.

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα κρούσματα θα κατέβουν στα 1.600

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ δήλωσε πως υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης και πως τη Δευτέρα του Πάσχα τα κρούσματα θα κατέβουν στα 1.600. «Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα  Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1600 κρούσματα από τα 2.800. Και οι διασωληνομένοι να κατέβουν στους 690 – που όμως είναι υψηλός αριθμός. Υπάρχει διαφοροποίηση προς τα κάτω στις ηλικίες», είπε.

Να μην επιτραπεί το «Πάσχα στο χωριό»

Ο καθηγητής εξέφρασε την αντίθεσή του στην έξοδο του Πάσχα και σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών και περιφερειών. «Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών. Μετά από 2 χρόνια θα απαλλαγούμε από τον ιό, αλλά τον Νοέμβριο θα φτάσουμε σε επίπεδο υψηλής ανοσίας στον πληθυσμό», επεσήμανε.

Εξαδάκτυλος : Όχι σε μαζική έξοδο για το Πάσχα – Προτεραιότητά μας να μειωθούν οι διασωληνωμένοι

«Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ερωτηθείς τι θα ισχύσει τελικά  το Πάσχα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, χτύπησε «καμπανάκι», λέγοντας πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.

Επανερχόμενος στο θέμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, είπε ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις. Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο όπως στα προ πανδημίας χρόνια.

Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.

Γράψτε το σχόλιό σας