Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Πλειστηριασμοί: Πώς σώζεται η πρώτη κατοικία των “ευάλωτων” νοικοκυριών

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγα 24ώρα η πλατφόρμα της ΕΓΙΧ μέσω της οποίας προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Οι προϋποθέσεις ένταξης.

Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων νοικοκυριών θεωρούνται ευάλωτα και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, καθώς η σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους βρίσκεται εδώ και λίγα 24ώρα σε λειτουργία.

Το μόνο που χρειάζεται να πράξουν όσα ευάλωτα νοικοκυριά επιθυμούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, είναι να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα πιστοποιείται ο χαρακτηρισμός τους ως ευάλωτου έτσι ώστε να λαμβάνουν και το σχετικό πιστοποιητικό.

Με την ένταξή τους στην πλατφόρμα θα συναινούν και στην παράδοση της πρώτης τους κατοικίας στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που πρόκειται να συσταθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση για τη δημιουργία ενός Φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά αυτά να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο, προβλέπεται στο νέο Πτωχευτικό νόμο.

Διαγωνισμός για την συμμετοχή ιδιωτών στον Φορέα

Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη από το Υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες για την σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το προσεχές διάστημα να προκηρύξει τη διαγωνιστική διαδικασία βάσει της οποίας θα κληθούν να συμμετάσχουν στο σχήμα ιδιώτες, που θα επενδύσουν στην αγορά των ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτες δανειολήπτες.

Ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση η σχετική πρόσκληση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους και η οποία θα διαρκέσει λιγότερο από ένα μήνα. Ο επενδυτής θα προκριθεί μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.

Σημειώνεται ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, θα λειτουργήσει με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2 δις. ευρώ.

Πως θα λειτουργεί ο Φορέας

Όπως έχει γράψει το news247.gr, η υποχρέωση για τη δημιουργία ενός Φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά αυτά να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο, προβλέπεται στο νέο Πτωχευτικό νόμο.

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα αγοράζει τα ακίνητα μέσω πλειστηριασμού από τις τράπεζες και τα funds που έχουν αγοράσει δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12ετής και εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, τότε θα δικαιούται να αγοράσει το ακίνητο από το Φορέα καταβάλλοντας το αντίτιμο της εμπορικής του αξίας. Η αγορά θα μπορεί να γίνεται νωρίτερα από τη λήξη της 12ετίας, αλλά ο οφειλέτης θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να καταβάλλει εκτός από την εμπορική τιμή του ακινήτου κατά το χρόνο της συναλλαγής και το υπόλοιπο των μισθωμάτων έως τη λήξη της περιόδου μίσθωσης.

Επιδότηση ενοικίου

Ο οφειλέτης θα δικαιούται να λάβει επιδότηση από το δημόσιο προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της δόσης του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνει στο Φορέα. Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο έως 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού. Η κρατική επιδότηση με τη μορφή επιδόματος στέγασης, θα διασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου ότι, το ευάλωτο νοικοκυριό θα είναι σε θέση να πληρώνει το ενοίκιο που συμφωνεί με το Φορέα, ενώ θα αποτελέσει και δέλεαρ για τη συμμετοχή επενδυτών διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σταθερές πηγές εσόδων.

Για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος και να μπορεί να παραδώσει το ακίνητό του στο Φορέα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017, δηλαδή αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Γ) Διαμονής

Ο δικαιούχος όπως και υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά.

πηγη