Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Πτυχιούχοι Πανεπιστημίου οι 4 στους 10 νέους, αλλά με υψηλή ανεργία

Υψηλά, υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, είναι τα ποσοστά των νέων στην Ελλάδα που έχουν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα με σαφώς ανοδικές τάσεις την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Eurostat, to 41% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας 25- 34 ετών έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει, μάλιστα, μεγάλο ενδιαφέρον η «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς ενώ το ποσοστό των πτυχιούχων θηλυκού γένους ανέρχεται στο 46%, οι άρρενες έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά (35%).

Στόχος των κρατών- μελών της Ε.Ε. είναι να ανεβάσουν το ποσοστό των πτυχιούχων στο 45% ως το τέλος της δεκαετίας κι απ’ ό,τι φαίνεται η Ελλάδα δεν θα δυσκολευθεί να πιάσει αυτόν το στόχο.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το ποσοστό των νέων που είχαν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ανερχόταν στο 32,3%. Το 2020, το ποσοστό αυτό είχε ανέβει 11,5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 4,5 μονάδες παραπάνω από τη διαδρομή που έκανε ο δείκτης της ΕΕ, αν και φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ο περιορισμός της «δεξαμενής» των νέων μετά το brain drain. Αναμφίβολα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία.

Πηγή: iefimerida.gr