Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Σε κλοιό κορωναϊού η Ελλάδα μετά το 10ο κρούσμα – Έκτακτα μέτρα και κόκκινος συναγερμός

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας και τα νοσοκομειακά ιδρύματα μετά και το δέκατο κρούσμα κοροναϊού που επιβεβαιώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Οι Αρχές βρισκόντουσαν από χθες, σε εγρήγορση μετά την επιβεβαίωση του ένατου κρούσματος καθώς ένας 67χρονος άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πάτρας και προσβλήθηκε από τον ιό είχε ταξιδέψει πρόσφατα στα Ιεροσόλυμα στο πλαίσιο εκδρομής για θρησκευτικό τουρισμό μαζί με άλλα 52 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα ενώ ήδη τέσσερις εξ αυτών βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για έλεγχο.

Τελικά οι φόβοι των Αρχών βγήκαν αληθινοί, καθώς ήδη ένα ακόμη άτομο, η  σύζυγός  του αποτελεί το 10ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται απαντήσεις και για άλλα δείγματα που έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Ρίο.

Σε εξετάσεις υποβλήθηκε και η κόρη του ζευγαριού οι οποίες βγήκαν αρνητικές.

Κόκκινος συναγερμός στις Αρχές

Σε κατ’ οίκον απομόνωση εξάλλου, έχουν τεθεί γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο του Ρίου και στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, που ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο, πριν ο ασθενής αντιμετωπιστεί ως ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Πατρών, γιατροί και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί του, τέθηκαν σε κατ’ οίκον απομόνωση για 14 ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει και με εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Έκτακτα μέτρα σε Αχαϊα, Ζάκυνθο και Ηλεία

Το υπουργείο Υγείας υπό το φόβο ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού  συγκάλεσε χθες, εκτάκτως σύσκεψη την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης του κοροναϊού και ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων σε Ζάκυνθο, Ηλεία και Αχαϊα για δύο ημέρες.

Για τις ίδιες δύο ημέρες δεν θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσεία.

Μετά την πάροδο του 48ωρου, όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτηρης Τσιόδρας, θα γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων και όσων νέων κρουσμάτων έχουν προκύψει και θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα.

Αγωνία για πιθανά νέα κρούσματα

Πάντως όσο περνούν οι ώρες η αγωνία για νέα πιθανά κρούσματα, ειδικά στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται όσοι ταξίδεψαν στην Ιερουσαλήμ αυξάνεται.

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα και προσπαθούν να ιχνηλατήσουν όλες τις επαφές του 67χρονου που προσβλήθηκε από τον κοροναϊό. Από το στενό περιβάλλον του άλλωστε, προέρχεται και το 10ο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα έκτακτα  μέτρα  που ελήφθησαν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όπου έχουν τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι τους αρκετοί  εργαζόμενοι, κρίθηκαν αναγκαία σε μία προσπάθεια ανάσχεσης του κοροναϊού.

«Καμπανάκι» επιστημόνων για κοροναϊό – Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης

Μετά και την ανακοίνωση των τελευταίων  κρουσμάτων κοροναϊό στην Ελλάδα, η ανησυχία μεγαλώνει και τα μέτρα που λαμβάνονται αυστηροποιούνται ολοένα και περισσότερο.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, δεδομένου του γεγονότος ότι πρόκειται για μια νέα και πρωτόγνωρη κατάσταση, «δεν μπορείς να έχεις προβλέψεις ούτε να ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ελεγχθούν τα ακριβή βήματα του κάθε ασθενή, αυτοί που έχουν έκθεση ειδοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να παραμένουν σπίτι. «Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης», υποστήριξε ο κ. Γαργαλιάνος και βγαίνουν από την καραντίνα που τους έχει επιβληθεί.

Οι Αρχές προετοιμάζονται για τη λήψη νέων μέτρων

Το υπουργείο Υγείας και αρμόδιοι επιστήμονες που μελετούν όλα τα νέα δεδομένα και  καταγράφουν την εξέλιξη του κοροναϊού στην Ελλάδα προετοιμάζονται για τη λήψη νέων μέτρων εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Σε περίπτωση που ο ιός επεκταθεί σε περισσότερους νομούς της χώρας, τότε θα ληφθούν περαιτέρω και αυστηρότερα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας του ιού.

Ήδη, εκτός από τις τρεις περιοχές για τις οποίες ελήφθησαν χθες, έκτακτα μέτρα (Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυνθο) αρκετά σχολεία σε όλη την επικράτεια παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

Δύο οι τύποι του νέου κοροναϊού

Εν τω μεταξύ, νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται στο φως για τον νέο κοροναϊό.

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. Θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «National Science Review» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κοροναϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος. Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία, γι’ αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα. Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να κερδίσει έδαφος στην πορεία.

www.in.gr