Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τα στραβά μάτια της ΝΔ

Τα στραβά μάτια της ΝΔ
Με τις επιλεκτικές ευαισθησίες της ΝουΔου θα ασχοληθώ σήμερα, διότι, όπως είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει το κόμμα της χαράς, πρόκειται να φέρει στη Βουλή, και να εγκαλέσει όπως είναι φυσικό, την κυβέρνηση επειδή δύο μήνες προ της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών η ΔΕΗ εξαγόρασε στα Σκόπια αντί του ποσού των 5 εκατ. ευρώ μια «πεθαμένη» εταιρεία παροχής ενέργειας, η οποία ανήκε σε στενό συνεργάτη του Ζάεφ. Η ερώτηση κατατίθεται με αφορμή την αποκάλυψη του Σκάι ότι όχι μόνο δεν ήταν μια επωφελής για τη ΔΕΗ εξαγορά αυτή, όπως την παρουσίασε αρχικά η κυβέρνηση, αλλά επρόκειτο για μια εξαιρετικά ζημιογόνο εταιρεία. ΟΚ, το καταλάβαμε όλοι και επαινούμε στεντορεία τη φωνή τη ΝουΔου για την ευαισθησία της που χάθηκαν 5 εκατ. από το υστέρημα της ΔΕΗ και του ελληνικού λαού κατ” επέκταση.
Αλλά για μια σκαστή υπόθεση απιστίας – τεράστιας! – έναντι του ελληνικού Δημοσίου γιατί η ΝουΔου κάνει μόκο; Ητοι, γιατί σιωπά; Γιατί σφυρίζει αδιάφορα; Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, που λένε, να φωνάζω για το τρομερό έγκλημα που επιχειρήθηκε από κραταιά συμφέροντα εις βάρος του ελληνικού λαού, και η ΝουΔου του Κυριάκου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Επειδή λοιπόν κι εγώ είμαι πολύ πιο επίμονος απ” όσο νομίζουν, εξ Ηπείρου γαρ ορμώμενος, θα το επαναφέρω το θέμα: ο κύριος Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 την επέκταση για μία 20ετία, ώς το 2046, της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αντί του ποσού των 484 εκατ. ευρώ.
Το περιέργως ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα προκάλεσε την παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG COMP) της Κομισιόν. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού εξέτασε τη συμφωνία, κατέληξε ότι συνειδητά υπήρξε προσπάθεια υποκοστολόγησης του τιμήματος και από τις δύο πλευρές, Δημόσιο και μετόχους, και προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό του τιμήματος στα 1,1 δισ. ευρώ και με τους φόρους στα 1,38 δισ. ευρώ!! Μια αύξηση δηλαδή της τάξεως του 127%.
Γι” αυτή την κραυγαλέα απόδειξη απιστίας εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου σιωπά η ΝουΔου. Γιατί άραγε; Υπάρχει κάτι ή κάποιος (κάποιος, λέμε…) που της επιβάλλει να κάνει τα στραβά μάτια και να αφήσει ανενόχλητη την κυβέρνηση; Απαντήσεις τώρα, αλλιώς θα αρχίσω να σκέφτομαι ότι αυτή η στάση υπαγορεύεται από κάποιου είδους διαπλοκή, ορατή και διά γυμνού οφθαλμού, που λένε…
Ενα ατιμώρητο έγκλημα
Στον αντίποδα τώρα, υπάρχουν δύο ερωτήσεις που ποτέ δεν απαντήθηκαν επί της ουσίας – κατατεθειμένες και οι δύο από στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Η μία είχε ήδη κατατεθεί από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο τον Μάρτιο του 2016 με το που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και η δεύτερη από τον Γιάννη Μανιάτη, τον Ιούλιο του 2018, με το που ήρθε στην Αθήνα η απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Παραμένουν χωρίς απάντηση οι ερωτήσεις, αλλά προφανώς δεν θα κλείσει το θέμα έτσι εύκολα, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Και αν θελήσει να ασχοληθεί κάποιος εκ των κυρίων εισαγγελέων, από τους οποίους διαθέτει η χώρα έναν ικανό αριθμό, ιδού η Ρόδος.
Αυτή η βάναυση απόπειρα να κλαπεί (γιατί περί αυτού πρόκειται) ένα ποσό της τάξεως σχεδόν 650 εκατ. ευρώ από τον δημόσιο κορβανά προφανώς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να μείνει ατιμώρητη. Οταν γίνεται ολόκληρη διαβούλευση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις και τι επίπτωση θα έχει στα δημοσιονομικά η μη περικοπή τους, ποιος μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά σε ένα τέτοιο έγκλημα;
Η νέα τακτική του Μαξίμου
Ο υπουργός του τίποτα (όπως πολλές φορές έχω αναλύσει τι είναι αυτό το «τίποτα» και δεν το επαναλαμβάνω για να μη γίνω βαρετός προς τους επιμελείς αναγνώστες μου) Παππάς μπορεί να μην ανταλλάσσει ούτε «καλημέρα», όπως υποστηρίζουν οι κακές οι γλώσσες, με τον αμετροεπή Τζανακόπουλο, διότι πλην των άλλων δεν αντέχει την αλαζονεία του δεύτερου, ωστόσο χθες συνέπεσαν στον κοινό, κυβερνητικό, στόχο, που είναι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Κατά τον Παππά, ο Στουρνάρας πολιτικολογεί και – προσέξτε, παρακαλώ, τι είπε – «συμπεριφέρεται ως πρώην υπουργός Οικονομικών μιας πολιτικής που άσκησε ο ίδιος και είχε τα αποτελέσματα που είχε και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό».
Αποφεύγω επιμελώς, δε, να ασχοληθώ με το ποιος επικρίνει τον Στουρνάρα, κατά το «κοίτα ποιος μιλάει», και στέκομαι σε αυτή καθαυτήν τη δίδυμη επίθεση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, στρώνει τον δρόμο για τη νέα στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ που είναι: «Ιδού ποιος ευθύνεται για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας».
Θα περάσουμε σίγουρα μερικές ημέρες ή και εβδομάδες με το νέο αυτό πόνημα των υπογείων του Μαξίμου, διότι, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί, οι άνθρωποι έχουν μετουσιώσει σε επιστήμη την τακτική τού κάνω εχθρούς για να επιβιώνω.
Ποιος μιλάει με ποιον
Ομως εμένα ένα πουλάκι, από αυτά που κελαηδούν νωρίς το πρωί, μου έλεγε χθες ότι ουδέν ψευδέστερον της «είδησης» πως ο Στουρνάρας δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος. Συνεργάζεται, και μάλιστα στενά. Μπορεί να μην του μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας, διότι προφανώς τον βλέπει ως αντίπαλο και πολύ θα ήθελε να είχε απαλλαγεί από την παρουσία του ως επικεφαλής της ΤτΕ, του μιλάνε όμως άλλοι. Και τον ακούν. Για παράδειγμα, γνωρίζω καλά ότι ο Στουρνάρας διαθέτει άριστη σχέση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο συνομιλεί ακόμη και τώρα που ο ίδιος είναι στη Φρανκφούρτη και ο άλλος στη λάγνα Ανατολή.
Καθημερινά επίσης συνομιλεί και με τον Αλέκο Φλαμπουράρη (το έλεγα και χθες) και με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο. Σε άριστο κλίμα και με τους δύο. Αλλά οι άλλοι προφανώς αρνούνται ή παραλείπουν να ενημερώσουν τον Παππά και τον Τζανακόπουλο για τις συνομιλίες, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο οι μισοί να τον βρίζουν και οι άλλοι μισοί να τον έχουν από κοντά γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι θα σωθεί το σύστημα. Τρέλα!..
BBCyriza, όπως λέμε ΕΡΤ
Στο Κόκκινο, το ΦΕΚ των ραδιοφωνικών σταθμών, κατέφυγε ο υπουργός Παππάς για να αναλύσει στους λιγοστούς ακροατές του το πόσο άδικη είναι η κριτική που δέχεται για το… BBCyriza, ΕΡΤ. Εκθείασε, φυσικά, το «έργο» της και το… δικό του, και μόνο που δεν την παρουσίασε ως την πεμπτουσία των ανά την υφήλιο κρατικών τηλεοράσεων! Αλλά δεν ανησυχώ. Σε κάποια προσεχή του συνέντευξη θα το πει και αυτό, είμαι σίγουρος, γιατί κάπως πρέπει να αντικρούσει τις βαριές καταγγελίες για τη σκανδαλώδη από κάθε άποψη λειτουργία της. Το μόνο που δεν (μας) είπε χθες είναι ότι ουρές σχηματίζονται στο θυρωρείο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή από υπευθύνους κρατικών τηλεοράσεων άλλων χωρών που σπεύδουν να μελετήσουν το μοντέλο.
Να τον ενημερώσω μόνο, γιατί προφανώς του διαφεύγει, ότι στη μεγάλη χορεία εκείνων που αποστρέφονται πλέον την ΕΡΤ περιλαμβάνεται εσχάτως και ο Πρωθυπουργός. «Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος» με όσα βλέπει και ακούει, μου είπαν…
Και αυτό, όσο να πεις, Νικολάκη μου, δεν είναι καλό. Καθόλου καλό…