Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τιμές στους πεσόντες Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες στη Μάχη του Μανιακίου (video)

Τιμές στους πεσόντες Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες στη Μάχη του Μανιακίου, απέδωσε ο Δήμος Μεσσήνης την Κυριακή 6 Ιουνίου, τελώντας τρισάγιο στη μνήμη τους στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλινού, όπου παρουσία εκπροσώπων φορέων και πολιτών τελέστηκε τρισάγιο στην προτομή του Αντιστράτηγου Ηλία Κορμά. Όπως αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, η απόδοση τιμών θα γίνεται στο εξής, κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, οι χαιρετισμοί των δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος» Παναγιώτη Κορμά, ομιλία του εντεταλμένου του Δήμου Μεσσήνης σε θέματα πολιτισμού κ. Γεώργιου Δαβίλλα, με θέμα: «Η ιστορία του Κεφαλινού και η δράση των Κεφαλιναίων – Ιθωμιτών», εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου με τίτλο: «Ο Ηλίας Κορμάς, τα παλικάρια του και η αυτοθυσία τους στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825)», προσκλητήριο Νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ήχησε ο εθνικός Ύμνος

Τις προσφωνήσεις έκανε η Αρχισμηνίας Σοφία Κορμά.

Ο ΑΡΧΗΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΟΡΜΑΣ

Ο Ηλίας Κορμάς γεννήθηκε το 1780 στο χωριό Κεφαλινού της ορεινής Μεσσηνίας. Από νωρίς μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού, τέθηκε επικεφαλής ισχυρού εκστρατευτικού σώματος στη περιοχή της Ιθώμης. Πολέμησε στην πολιορκία της Μεθώνης, στο Βαλτέτσι, στην πολιορκία της Τρίπολης, στο Άργος, στα Δερβενάκια και σε πολλές ακόμη μάχες.

Ακολούθησε τον Παπαφλέσσα και έπεσε ηρωικά μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο και τους συγχωριανούς του Παναγιώτη Κατσιάρα, Νικόλαο Κορμά, Παναγιώτη Πανούση, Κωνσταντίνο Σκρεπετό, Φωτεινό Σκρεπετό, Δημήτριο Τσεκουρά  και πολλούς άλλους  Ιθωμίτες, στη Μάχη στο Μανιάκι.