Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Τι θα γίνει με το Καλό Νερό-Τσακώνα και την επέκταση της “Ολυμπίας Οδού”

Έχετε πει ότι σε όλα τα μεγάλα έργα θέλετε να έχετε και τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών και των αρμοδίων Υπηρεσιών της ΕΕ. Θα κάνετε ανακοινώσεις για την τελική λύση που θα δώσετε για την Πατρών-Πύργου, και υπάρχει περίπτωση να » ξαναζωντανέψετε» ολόκληρο τον οδικό άξονα μέχρι την Τσακώνα; Επίσης τι θα γίνει τελικά με τον ΒΟΑΚ, γιατί σας κατηγόρησε ο προκάτοχος σας κ. Σπίρτζης ότι στέλνετε το μεγάλο αυτό έργο «στις καλένδες»;

Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η «Ολυμπία» Οδός λέγεται έτσι γιατί θα είχε κατάληξη στην Αρχαία Ολυμπία. Και είναι απαράδεκτο να μη συνδέεται η Αρχαία Ολυμπία, ένας από τους ιστορικότερους πολιτιστικά τόπους του πλανήτη μας. Προφανώς λοιπόν και επιθυμώ να ολοκληρωθεί ο δρόμος μέχρι και την Αρχαία Ολυμπία και να συνδεθεί με τον άλλο μεγάλο οδικό άξονα, στην Τσακώνα. Έτσι, οι δύο μεγάλοι άξονες της Πελοποννήσου, ο Μορέας και η Ολυμπία Οδός θα λειτουργούν παράλληλα και με σύνδεση.

Όταν όμως θες να κάνεις έργο, πρέπει να συνεργάζεσαι γόνιμα και σοβαρά και με αυτόν που δίνει τα χρήματα. Εμείς δεν θα κάνουμε τους καουμπόηδες της Ευρώπης. Θα συζητήσουμε με επιχειρήματα. Την προσεχή εβδομάδα, θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα έργα που έχουν προβλήματα και εκκρεμότητες. Τα βήματα κύριε Ψύλλια είναι: εξετάζουμε ένα σύνθετο πρόβλημα με σοβαρότητα, συνεννοούμαστε με την Ευρώπη και μετά προχωράμε με ταχύτητα στην υλοποίηση.

Πάμε στον ΒΟΑΚ τώρα. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ένα από τα πρώτα θέματα που ζήτησα να πληροφορηθώ ήταν η πορεία εξέλιξης αυτού του περιβόητου διαγωνισμού. Και ξέρετε τι βρήκα; Ένα σκίτσο και μια ιδέα. Και κάποιες εταιρείες που δήλωσαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν την ιδέα με το σκίτσο. Καμία μελέτη δημοπράτησης, καμία μελέτη οδοποιίας, καμία αδειοδότηση. Εμείς εξετάζουμε συνολικά την οριστική λύση για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ. Όχι τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, με τρεις διαφορετικές μεθόδους, για τον ίδιο οδικό άξονα, όπως ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Και για να ξέρει ο κόσμος, με την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε ένα έργο που να στηρίζεται ουσιαστικά σε επιδότηση Δημοσίου μέσω σκιωδών διοδίων (στο τμήμα Χανιά Ηράκλειο) ή αμοιβών διαθεσιμότητας (για το τμήμα Ηράκλειο- Νεάπολη). Το ύψος τους αγγίζει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος και για διάρκεια 30 ετών. Σήμερα, εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές ώστε να περιορισθεί η επιβάρυνση του Δημοσίου κατά τη φάση λειτουργίας του έργου.

Δεδομένου ότι τα μεγάλα έργα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης ποιες είναι οι κινήσεις που σχεδιάζετε για να διευκολύνετε την παραγωγή τους; Είχατε μιλήσει στις προγραμματικές δηλώσεις για σημαντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Έχετε δίκιο. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντική και αναγκαία για την ανάπτυξη στη χώρα. Όχι όμως χωρίς πλαίσιο, όρια και κανόνες. Για το λόγο αυτό έχουμε συγκροτήσει ομάδα εργασίας στο υπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναβάθμιση και την εναρμόνιση της νομοθεσίας με την πραγματικότητα και την ανάπτυξη, στα πλαίσια του εθνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου. Θα φέρουμε μια σειρά από αλλαγές οι οποίες θα δώσουν κίνητρα και θα κάνουν πιο εύκολη και πιο διαφανή την υλοποίηση μελετών και έργων στο δημόσιο τομέα.

Ξέρετε, πιστεύω πάρα πολύ στην καινοτομία, αλλά και στην προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα διεθνών καλών πρακτικών, όπως η δυνατότητα δημοπράτησης με «καινοτόμες προτάσεις». Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκίνησαν στην Ελλάδα και οι συμβάσεις παραχώρησης -που η Νέα Δημοκρατία θεσμοθέτησε το 2006 στα μεγάλα οδικά έργα- και στην πράξη αποδείχτηκαν πολύ πιο αποτελεσματικές, με μικρότερο κόστος και πιο γρήγορες από τα «κλασσικά» δημόσια έργα.