Κυριακή
3
Νοέμβριος
TOP

Το μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι που ούτε ο Ηρακλής Πουαρό θα μπορούσε να λύσει!

Τον Δεκέμβριο του 1926 η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Αγκάθα Κρίστι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Μπέρκσαϊρ. Ήταν η τέλεια ιστορία μυστηρίου, καθώς τα είχε όλα: ένα αυτοκίνητο εγκαταλειμμένο έξω από ένα απόμερο ξενοδοχείο, έναν άπιστο σύζυγο που σκοπεύει να αφήσει την γυναίκα του για χάρη της νεαρής ερωμένης του, και μια εξαφανισμένη συγγραφέα έργων μυστηρίου που λατρεύει ο κόσμος.

Είναι μια ιστορία που αν και μοιάζει για ένα ακόμη προϊόν μυθοπλασίας ή την πλοκή μιας ταινίας μυστηρίου, συνέβη στην πραγματικότητα. Η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε για 11 ημέρες χωρίς ποτέ κανείς να μάθει το γιατί.

Η ιστορία της εξαφάνισης ξεκινά ως εξής:

Το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου του 1926, η Αγκάθα Κρίστι καληνύχτισε την εφτάχρονη κόρη της Ρόζαλιντ με ένα φιλι και στην συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο της, μάρκας Morris Cowley, και εξαφανίστηκε μέσα στην νύχτα. Δεν θα την ξαναέβλεπε κανείς για τις επόμενες 11 ημέρες.

Η εξαφάνιση της “Βασίλισσας του Εγκλήματος” θα πυροδοτούσε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά που εξαπολύθηκαν ποτέ. Η Αγκάθα Κρίστι ήταν ήδη πολύ διάσημη συγγραφέας και στην υπόθεση της πήραν μέρος πάνω από 1.000 αστυνομικοί, καθώς και εκατοντάδες πολίτες. Για πρώτη φορά μάλιστα συμμετείχαν σε έρευνες και αεροσκάφη.

Ο τηλεοπτικός Ηρακλής Πουρό, Ντέιβιντ Σάτσετ

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και δύο από τους διασημότερους αστυνομικούς συγγραφείς της Βρετανίας, ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, και η Ντόροθι Λ. Σέιερς, συγγραφέας της λογοτεχνικής σειράς με ήρωα τον λόρδο Πίτερ Ουίμζι. Όλοι πίστευαν ότι οι εξιδικευμένες γνώσεις τους θα βοηθούσαν στο να βρεθεί η εξαφανισμένη συγγραφέας.

Η αστυνομία δεν άργησε να εντοπίσει το αυτοκίνητο της. Βρέθηκε στην άκρη ενός βάλτου με ανοιχτά φώτα, χωρίς να υπάρχουν ίχνη ατυχήματος. Μέσα στο αυτοκίνητο, η αστυνομία βρήκε τα προσωπικά της είδη, τη γούνα της και το δίπλωμα οδήγησης. Η ίδια όμως ηταν άφαντη.

Η ιστορία της έγινε το αγαπημένο θέμα των μίντια, καθώς διέθετε όλα τα στοιχεία των κλασικών αστυνομικών γρίφων της, και μάλιστα έγινε και πρωτοσέλιδο στους New York Timew. Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι η συγγραφέας είχε πέσει εκουσίως στην λίμνη που ήταν κοντά στο σημείο που βρέθηκε το αυτοκίνητο της, για να πνιγεί, ενώ κάποιοι υπέθεσαν ότι η εξαφάνιση της ήταν κάποιου είδους διαφημιστικό κόλπο, για να προωθήσει τον νέο βιβλίο της με τίτλο “Ο Φόνος του Ρότζερ Ακρόιντ”. Τέλος, υπήρχαν και κάποιες φήμες ότι η Κρίστι είχε δολοφονηθαί από τον σύζυγο της, Άρτσι Κρίστι, ο οποίος ήταν γνωστός γυναικάς και όλοι γνώριζαν ότι είχε ερωμένη.

Τελικά η Αγκάθα Κρίστι εντοπίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου, 11 ολόκληρες μέρες μετά την εξαφάνιση της. Βρέθηκε σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο στο Χάρογκεϊτ, αλλά σε συνθήκες εξαιρετικά περίεργες, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Η ίδια δεν ήταν σε θέση να παράσχει κάποια πληροφορία ως προς το τι είχε συμβεί, καθώς δεν θυμόταν τίποτα.

Η Αγκάθα Κρίστι δεν μίλησε ποτέ για τις μυστηριώδεις 11 μέρες της εξαφάνισης της και, με τα χρόνια, διατυπώθηκαν αμέτρητες εικασίες για το τι πραγματικά συνέβη από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου. Είχε πάθει αμνησία λόγω κάποιου ατυχήματος; Ήταν διαφήμιση για το επόμενό της βιβλίο; Προσπάθησε να εμπλέξει το σύζυγό της σε ανθρωποκτονία; Τι μπορεί να συνέβη τελικά;

Ο άντρας της είπε πως είχε πάθει αμνησία λόγω του αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Κατά την γνώμη όμως του βιογράφου της, Άντριου Νόρμαν, η συγγραφέας δεν αποκλείεται να περιήλθε σε κατάσταση “φυγής από την πραγματικότητα” ή σύμφωνα με τον επιστημονικό όρο, να υπέστη ψυχογενή έκσταση – ένα σπάνιο φαινόμενο που προκαλείται από κατάθλιψη ή κάποιο ψυχολογικό τραύμα.

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη εκείνες τις 11 ημέρες της εξαφάνισης της. Η Αγκάθα Κρίστι άφησε πίσω της ένα μυστήριο που ούτε ο Ηρακλής Πουαρό θα μπορούσε να λύσει.

πηγη