Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Το νέο πακέτο στήριξης για την εστίαση

Πακέτο στήριξης της εστίασης με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ύψους 300 – 400 εκατ. ευρώ, ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για αγορά προμηθειών όταν επαναλειτουργήσουν. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί μέσω τού ΕΣΠΑ και θα αφορά επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις εστίασης κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τού τζίρου τους, λειτουργώντας με take away ή με delivery. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα την επιδότηση τού κεφαλαίου κίνησης (ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τού κλάδου μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα.

Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να εφαρμοστεί, το επόμενο διάστημα, τόσο σε τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Ειδικά οι δύο τελευταίες κατηγορίες (γυμναστήρια, παιδότοποι) έχουν την ιδιαιτερότητα ότι ακόμα κι αν ανοίξει ολόκληρη η αγορά, δεν μπορούν να “ρεφάρουν” τις απώλειες καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν επιλέγει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το καλοκαίρι.Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη δυνατότητα να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, τα οποία εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο covid 19.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου για την επιδότησή τους προκειμένου να δημιουργήσουν ή να αναβαθμίσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα (e-shop). Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4.000 αιτήσεις. Το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση μέχρι και τις 5 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να προκηρύξουν τη δράση για την παροχή εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (πρέπει να έχουν έως 10 εργαζομένους και το δάνειο να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ). Η καθυστέρηση της έγκρισης από την Ε.Ε. οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς πολλά κράτη έχουν υποβάλει παρόμοια προγράμματα.