Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Τρεις ταχύτητες για τις αναστολές τον Μάιο

Η οικονομία σταδιακά ξεκλειδώνει, με την εστίαση να ανοίγει σήμερα και τον τουρισμό στις 15 Μαΐου. Κατά συνέπεια το πλαίσιο των αναστολών γίνεται αυστηρότερο και μικραίνει πλέον ο αριθμός των δικαιούχων.

Τι ισχύει στις πληττόμενες

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις παραμένει το καθεστώς των αναστολών καθώς το υπουργείο εργασίας και το οικονομικό επιτελείο δεν προχώρησαν τελικά στον αποκλεισμό τους από τον μηχανισμό παρόλα αυτά μόλις οριστικοποιηθεί και  η λίστα των ΚΑΔ σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» θα μικρύνει η τελική περίμετρος των επιχειρήσεων που θα είναι δικαιούχοι των αναστολών.

Ανάμεσα στις πληττόμενες ανήκουν και οι επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών αλλά και το λιανεμπόριο όπου λειτουργεί με click inside.

Για αυτή τη πρώτη κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων υπάρχουν κριτήρια για να μπορέσουν να εναχθούν στον μηχανισμό των αναστολών. Θα πρέπει να μην εμφανίζουν αύξηση τζίρου. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019.

Υπάρχει όμως και ένας νέος κόφτης για αυτές τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζόμενους με μικρότερη εβδομαδιαία απασχόληση των 16ωρων. Αυτό σημαίνει πως επιχειρήσεις λιανεμπορίου (με click inside) αλλά και σε τουρισμό και μεταφορές θα αποκλείονται από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας όσοι εργάζονται με ημιαπασχόληση.

Τι ισχύει στις κλειστές

Στην δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται και τον Μάιο κλειστές με κρατική εντολή. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του αθλητισμού, του πολιτισμού αλλά και το λιανεμπόριο στις περιοχές όπου λειτουργεί με click away. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κριτήριο και πρέπει να θέσουν υποχρεωτικά το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες εάν υπάρχουν.

Ξεχωριστή κατηγορία η εστίαση

Στην τρίτη κατηγορία και σε ειδικό καθεστώς μπαίνει η εστίαση. Παρόλο που επαναλειτουργεί την Δευτέρα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέτουν το προσωπικό τους σε αναστολή χωρίς να χρειάζεται να τηρούν το κριτήριο του τζίρου και των περιοδικών δηλώσεων. Παρόλα αυτά και για αυτήν την κατηγορία υπάρχει ο κόφτης της εβδομαδιαίας 16ωρης απασχόλησης για τους εργαζόμενους. Και σε αυτή δηλαδή την περίπτωση οι εργαζόμενοι με ημπιαπασχόληση που είναι αρκετοί σε αυτόν τον κλάδο δεν θα μπορούν να τεθούν σε αναστολή για τον μήνα Μάϊο.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις βέβαια ισχύει το σύστημα της προαναγγελίας των αναστολών ενώ οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή θα πρέπει να έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/1/2021.Αποτέλεσμα εργαζόμενοι  που έχουν προσληφθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο να μείνουν τον μήνα Μάϊο εκτός του μηχανισμού των αναστολών εργασίας.

Οι δηλώσεις των αναστολών

Την Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00 ανοίγει το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Μάιο. Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021. Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

πηγη