Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

ΥΠΕΝ: Οδικός χάρτης για τις ενεργειακές δράσεις του 2021

Σε υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, το Σχέδιο Δράσης αποτυπώνει την πορεία εξέλιξης των παρεμβάσεων που έχει αποφασίσει για το 2021 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τον «οδικό χάρτη» ωρίμανσης εντός του έτους των στόχων σε ενέργεια και περιβάλλον, αποτυπώνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021 του ΥΠΕΝ το οποίο δημοσιοποιήθηκε μαζί με τα Action Plan όλων των υπουργείων.

Έτσι, το Σχέδιο Δράσης αποτυπώνει την πορεία εξέλιξης των παρεμβάσεων που έχει χαράξει για το 2021 το ΥΠΕΝ σε 9 δράσεις αρμοδιότητάς του – από τις ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και την προώθηση της απολιγνιτοποίησης, μέχρι την ενίσχυση της ανακύκλωσης και υιοθέτηση αρχών της κυκλικής οικονομίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.

Όσον αφορά το ενεργειακό «χαρτοφυλάκιο» του ΥΠΕΝ, και από το «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων, το υπουργείο εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν ή υλοποιηθούν σε προχωρημένο στάδιο και οι 7 εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Από το εν λόγω «κάδρο» δεν λείπει η μείωση του μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, για την οποία αναφέρει ότι διερευνούνται οι προοπτικές με βάση τα δεδομένα της αγοράς, καθώς και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην οποία αναφέρει πως αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά, ξεχωρίζει η Θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, με την ολοκλήρωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου και έναρξη λειτουργίας του μέτρου που θα αντικαταστήσει τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος.

Παράλληλα, στα πλάνα του ΥΠΕΝ είναι και η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/944 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προωθεί τη δημιουργία νέων συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως είναι τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και η απόκριση στη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, το Action Plan προβλέπει τη συμβασιοποίηση φέτος των έργων ανάπτυξης του δικτύου διανομής, για την ενίσχυση διείσδυσης των ΑΠΕ, καθώς την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές.

Με βάση τα σχέδια ανάπτυξης των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, υπολογίζει σε 1 δισ. ευρώ τις επενδύσεις φέτος σε δίκτυα διανομής και μεταφοράς, στους οποίους μέσω των αποκρατικοποιήσεων θα κινητοποιηθούν επιπλέον κεφάλαια για επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα αγγίξουν φέτος οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, με κύριο «όχημα» τα έργα της ΔΕΔΑ.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, το ΥΠΕΝ τοποθετεί εντός του έτους την ολοκλήρωση των μελετών του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, σημειώνοντας επίσης ότι ο απαιτούμενος χρόνος αδειοδότησης νέων έργων μπορεί να μειωθεί στα δύο χρόνια, κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2018/2001 (Ιούλιος 2021).

Παράλληλα, αναφέρει ότι έως το τέλος του 2021 θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 2.000 σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τόσο σε δημόσιους χώρους (εθνικές οδοί, σημεία ενδιαφέροντος, κεντρικά σημεία αστικών κέντρων), όσο και σε ιδιωτικούς (οικίες για οικιακή χρήση, εταιρικά και επαγγελματικά κτίρια).

Στην περίπτωση των διεθνών έργων, στο Action Plan επισημαίνει ότι έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί ο αγωγός IGB, ο οποίος όπως τονίζει θα συμβάλει και στο στόχο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης, η οποία σήμερα διαμορφώνεται σε περίπου 78% (στοιχεία 2019), και βάσει του ΕΣΕΚ θα πρέπει να ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται από την περίοδο 2021-2022. Μέσα στο 2021, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα γίνει και η επιλογή ανάδοχου για την ηλεκτρική διασύνδεση Maritsa – Νέα Σάντα.

Για την ενεργειακή εξοικονόμηση, το υπουργείο αναφέρεται σε πιλοτικό πρόγραμμα Ανταγωνιστικών Διαδικασιών, για παρεμβάσεις βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης σε κλάδους του τριτογενούς τομέα και στη βιομηχανία.

Επίσης, σημειώνει πως το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ., που θα υλοποιηθεί φέτος, θα υποστηρίξει εργασίες και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 80.000 κτίρια και κτιριακές μονάδες εντός του 2021.

Όπως προστίθεται, η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ για βελτίωση το έτος 2030 ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38%, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. O αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%.

πηγη