Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Φέρνει συμβιβαστική πρόταση το ΥπΑΑΤ πριν το ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας – Τι αποκάλυψε ο Υφυπουργός Γ. Οικονόμου – Τι είπε για όλα τα “καυτά” θέματα (video)

Έτοιμο να καταθέσει την πρότασή του για το προϊόν είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο φόντο των όσων έχουν εξελιχθεί γύρω από το θέμα με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας το τελευταίο διάστημα. Αυτό μάλιστα το ΥΠΑΑΤ πρόκειται να το πράξει άμεσα και πριν από την προσφυγή που πρόκειται να εκδικαστεί στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου, προκειμένου όπως διεφάνη από τα λεγόμενα της ηγεσίας του -από τα όσα ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST o Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου- να βρεθεί μια λύση επιτέλους σε τρεις άξονες, προστασία από την εκμετάλλευση από τις τρίτες χώρες και προώθηση, διαφύλαξη του ΠΟΠ με τη μεγαλύτερη διεύρυνσή του, και, να μην στερηθεί η δυνατότητα προβολής και προώθησης του προϊόντος που παράγεται εκτός Μεσσηνίας.

Διαβάστε τα κύρια σημεία από τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί για ενισχύσεις λόγω του Covid-19 στον πρωτογενή τομέα είτε με ενισχύσεις για τον κορωνοϊό, είτε με de minimis, είτε με χρηματοδοτούμενα προγράμματα είτε με Επιστρεπτέα Προκαταβολή  ποσά που φθάνουν τα 500 εκ. ευρώ. Είναι το 25% του συνόλου των ενισχύσεων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι Έλληνες αγρότες. Δεν είναι λίγα χρήματα. Και βεβαίως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία είναι δυναμική, δεν έχουμε σταματήσει. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε αιτήματα, να δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην τεκμηρίωση της απώλειας εισοδήματος λόγω του κορωνοϊού, να είμαστε συμβατοί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έτσι ώστε τα αιτήματα αυτά να μην θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις και έχουμε καταλογισμούς και περιπέτειες και πάντα στα πλαίσια και στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις καλλιέργειες και τους κλάδους που έχουν πληγεί.

Έχουμε πανδημία για περίπου ένα χρόνο, η κατανάλωση έχει πέσει σε όλους τους τομείς, η εστίαση είναι κλειστή 8-9 μήνες, οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο αγροτικός τομέας έχει πληγεί στο σύνολό του. Κάθε καλλιέργεια και κάθε κατηγορία λιγότερο ή περισσότερο έχει τις δυσμενείς επιδράσεις της οικονομικής διάστασης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Καταβάλλουμε προσπάθεια κυρίως να καλύψουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με την έννοια ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα το κάνουν προφανώς για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και που φυσικά έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οι ίδιοι θα έχριζαν τη δυνατότητα μιας υποστήριξης.

Κυρίως μέλημα της πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με την έννοια και το σκεπτικό ότι οι υπόλοιποι κλάδοι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα έχουν λάβει από άλλες διόδους οικονομική υποστήριξη.

Η προσπάθεια και η υπόθεση ενίσχυσης γύρω από τον πρωτογενή είτε σε ό,τι αφορά προϊόντα που μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχυθεί αλλά τεκμηριώθηκαν τα αιτήματα, είτε σε ό,τι αφορά και άλλες κατηγορίες εκτός από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι μια υπόθεση που είναι δυναμική και στο πλαίσιο των αντοχών, των δυνατότητων, των ορίων που έχουμε ως κοινωνία θα εξετάσουμε και εδώ είμαστε συνεχώς να στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη μέχρι ότου -και ελπίζω αυτό να είναι αρκετά κοντά – ξαναρχίσει η οικονομία να λειτουργεί ομαλά.

ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Πρώτα απ’ όλα θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην μείνουν εκτός, είτε αυτό αφορά καταστροφές που εμπίπτουν στον ΕΛΓΑ και που η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια κανονικότητα δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, και σε ό,τι αφορά αυτά που δεν εμπίπτουν στον ΕΛΓΑ αλλά μπορεί να εμπίπτουν στα ΠΣΕΑ να καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου ή οτιδήποτε άλλο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τον ΕΛΓΑ να γίνουν στην ώρα τους οι εκτιμήσεις, οι αξιολογήσεις να οριοθετηθούν οι ζώνες αυτών των καταστροφών και όπου μπορεί και είναι σύννομο και προβλέπεται από την αντίστοιχη διάταξη οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν.

Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Μια πολλή μεγάλη αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή μας έχει φέρει αντιμέτωπους με απαιτήσεις αποζημιώσεων που δεν τα γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δημιουργεί μια τεράστια – εκτός όλων των άλλων – οικονομική πίεση διότι όλα έχουν μείνει αναλλοίωτα σε ότι αφορά στις εισφορές αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανάγκες των απαιτήσεων. Οι αγρότες που μας παρακολουθούν γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια τα αντανακλαστικά του ΕΛΓΑ, η αποζημίωσή του, το γεγονός ότι έδωσε για πρώτη φορά 100% αποζημίωση το 2020 οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά εσωτερικής αναδιοργάνωσης που έχει γίνει αλλά και στην απόφαση της Κυβέρνησης να αποδώσει για πρώτη φορά στον ΕΛΓΑ τα 35 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του, την ενίσχυση που του έδωσαν τη δυνατότητα άμεσα και γρήγορα και αποτελεσματικά να αποζημιώσει. Είναι στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν σε αυτό τον κανονισμό, με το τι πρέπει να συμπεριλάβουμε στις καταστροφές που αποζημιώνονται και όλα αυτά βέβαια να τα συσχετίσεις και με τον τρόπο που θα εξασφαλίσεις και τα μεγαλύτερα έσοδα.

Γιατί ένα πράγμα είναι να πεις τι δεν αποζημιώνει και τι πρέπει να εντάξω, και ένα δεύτερο να πεις από που θα βρεις τα χρήματα για να γίνει αυτό χωρίς να επιβαρύνεις υπέρμετρα τους παραγωγούς και τους αγρότες γιατί κι αυτοί δοκιμάζονται και βρίσκονται σε μια περίοδο που το θέμα είναι πώς θα τους μειώνεις τα κόστη και όχι πως θα τους φορτώνεις παραπάνω.

ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η κατάρρευση της τιμής της ελιάς είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα. Η κατάρρευση της τιμής ενός προϊόντος δεν είναι ποτέ συνέπεια ενός μόνο παράγοντα. Να δεχθούμε ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα θωράκισης τους προϊόντος που παράγεται στην Ελλάδα έναντι των ίδιων /παρόμοιων προϊόντων που παράγονται σε άλλες χώρες και που τροφοδοτούν την αγορά της Ευρώπης κα τις Τρίτες χώρες. Δεν είναι ένα θέμα που είναι απλό ως προς την αντιμετώπιση και τη λύση του.

Το ΥΠΑΑΤ έχει μια σαφή στρατηγική και προτεραιότητα απέναντι σε αυτό το πράγμα. Πρώτον , για να το ξεκαθαρίσω, δεν θέλουμε αυτό το θέμα να γίνει ένα θέμα εσωτερικής διαμάχης ανάμεσα στους Έλληνες παραγωγούς ή σε όσους ενδιαφέρονται ή δραστηριοποιούνται γύρω από την Ελιά Καλαμών, είτε είναι Μεσσήνιοι, είτε Λάκωνες είτε από τη Φθιώτιδα…

Εκμεταλλευόμενοι διάφορες τέτοιου είδους εξελίξεις και παράθυρα μας έχουν διαμορφώσει αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις. Να προφυλάξουμε και να θωρακίσουμε και το ΠΟΠ και ταυτόχρονα να προφυλάξουμε τις προϋποθέσεις συνέχισης της ροής της ελιάς αυτής στις αγορές του εξωτερικού και το όνομα που είναι γνωστό. Δεν είναι μια άσκηση απλή. Από το ΥΠΑΑΤ επεξεργαζόμαστε μια πρόταση που θα καταθέσουμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές το επόμενο διάστημα. Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχουμε κερδίσει χρόνο στο θέμα της δίκης. Την αναβολή της εκδίκασης…

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνεται και εσείς το οποίο πηγάζει από το ενδιαφέρον των ανθρώπων της περιοχής σας. Αναδεικνύεται μια υπαρκτή πλευρά του ζητήματος η οποία ωστόσο δεν είναι η μόνη. Αυτό που είναι σημαντικό μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε είναι ότι δεν έχουμε μπροστά μας το δικαστήριο αύριο, αλλά την 1η Ιουνίου. Η προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ είναι να μην φθάσουμε σε αυτό το δικαστήριο και στα πλαίσια αυτά θα καταθέσουμε μια πρόταση με στόχο την ικανοποίηση των τριών παραμέτρων που σας προανέφερα, δεν φιλοδοξούμε ότι θα είναι μια πρόταση που θα ικανοποιεί απόλυτα τις πλευρές που στο δικαστήριο, αλλά όταν πας να κάνεις μια συμφωνία έναν συμβιβασμό πρέπει όλοι κινηθούν να σκεφθούν με βάσει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον του προϊόντος και του παραγωγού και να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Ποια είναι η πρόταση αυτή;

Πρώτον: Να θωρακίσουμε το προϊόν απέναντι στους τρίτους και στους ξένους. Υπάρχουν κινήσεις και σκέψεις που σχεδιάζονται και θα προταθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Να διαφυλάξουμε το ΠΟΠ βλέποντας τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνσή του αλλά ταυτόχρονα να μην στερήσουμε τη δυνατότητα προώθησης και προβολής ενός προϊόντος που έχει μεγάλη εξωδοτική δυναμική που παράγεται και εκτός Μεσσηνίας στη συντριπτική του πλειοψηφία από αγορές του εξωτερικού και το όνομα που είναι ήδη γνωστό.

Τί σημείωσε για το νομοσχέδιο με τις εμπορικές πρακτικές: «Μια ευρύτερη πολιτικού επιπέδου αναφορά και ευρύτατη συναίνεση κα υποστήριξη γεγονός που εκτός από τη χαρά πολλαπλασιάζει και την ευθύνη για να εφαρμοστεί. Ένα νομοσχέδιο που φέρνει πολύ δραστικές αλλαγές.

Δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων να εξοφλούνται σε 30 ημέρες από την ώρα που παραδίδουν τα προϊόντας τους είτε στους ενδιάμεσους εμπόρους είτε στα καταστήματα της λιανικής…»

Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει θετική επίδραση στο εισόδημα του παραγωγού, δίνει τη δυνατότητα όχι τόσο στον μεμονωμένο παραγωγό αλλά στις ενώσεις, στις ομάδες που συναλλάσσονται σε αυτό τον κρίκο των εμπορικών συνεργασιών να κάνουν έναν σωστό προγραμματισμό και να ξέρουν πότε θα πληρωθούν και ποια θα είναι η ροή της ρευστότητάς τους. Εξυγιαίνει στο σύνολό της αυτή την αλυσίδα και θα έχει προφανή θετικά αποτελέσματα και για τον καταναλωτή.»

ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

«Είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα χαθεί καμία επιδότηση. Το έχει ξεκαθαρίσει η πολιτική ηγεσία, την περασμένη εβδομάδα το ξεκαθάρισε και ο υπουργός, κ. Λιβανός. Το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι ένα ζήτημα το οποίο θεσμικά κυρίως αφορά το Υπουργείου περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα, κατανοητά και λογικά, οδήγησαν σε μια ευρύτατη σύσκεψη και υπό την προεδρία και καθοδήγηση του πρωθυπουργού πάρθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις που αφορούν καταρχήν την 6μηνη παράταση, την δραστική μείωση στο 50% της έκτασης για τον οποιοδήποτε θα μπει στη διαδικασία αμφισβήτησής αυτών που ήδη έχει αναρτηθεί και νομίζω ότι δημιουργούνται για πρώτη φορά πολύ ουσιαστικές και συγκροτημένες προϋποθέσεις για να πάμε σε μια οριστική λύση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει πολλές δεκαετίες που παρατηρούνται διάφορα ευτράπελα που το ίδιο το κράτος έρχεται να αμφισβητήσει παραχωρήσεις και έγραφα μιας άλλης οντότητας κρατικής συνδιάστασης Και που στη μέση μπαίνουν άνθρωποι οι οποίοι ενώ δραστηριοποιούνται στους ίδιους χώρους, ίδια χωράφια για πάρα πολλά χρόνια αυτοί, οι δικοί τους, οι πρόγονοί τους έρχονται συχνά πυκνά αντιμέτωποι με τέτοιους είδους αιφνιδιασμούς.

Συνεπώς δυο πράγματα να κρατήσουμε στο μυαλό μας :Δεν πρόκειται κανείς να χάσει ενισχύσεις εξαιτίας των επιπλοκών που έχουν δημιουργηθεί από τους δασικούς χάρτες την περίοδο αυτή και δεύτερον καταβάλλεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια σε κεντρικό επίπεδο έτσι ώστε να πάμε σε μια οριστική λύση χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και εξελίξεις και με τους ανθρώπους κατάλληλα προετοιμασμένους να μπορούν να αντιδράσουν όταν αισθάνονται ότι αδικούνται.»

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Ερωτηθείς για το νέο διατροφικό μοντέλο Nutriscore, ο αναπληρωτής ΑΑΤ σημείωσε ότι: «Δεν πιάνει μόνο το λάδι, πιάνει τη φέτα, πιάνει μια σειριά από προϊόντα τα οποία δεν αποτελούν μόνο την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών αποτελούν θεμέλιους λίθους και της μεσογειακής διατροφής. Είμαστε αντιμέτωποι με το εξής οξύμωρο: βασικά χαρακτηριστικά  της μεσογειακής διατροφής η οποία θεωρείται από πάρα πολλά χρόνια πρότυπο σωστής διατροφής, φαίνεται με μια μεθοδολογία, με μια προσέγγιση να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αυτό φανερώνει την πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα στη συγκεκριμένη σήμανσή, τις διαφορετικές επιλογές και εκδοχές που πρέπει κανείς να εξετάσει τις οποίες η χώρα μας, το υπουργείο μας εν προκειμένω  παρακολουθεί πολύ στενά.

Για την επόμενη ημέρα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έρχεται μόνο με αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης, αυτά είναι απαραίτητα όταν έχει να κάνει κανείς με κρίσεις όπως του κορωνοϊού, ή με καταστροφές όπως αυτές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, έρχεται κυρίως με μέτρα ανάπτυξης και υποδομές τα οποία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και είναι πολύ σημαντικοί συντελεστές αυτής της ανάπτυξης.»