Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Επιστροφές φόρου για 1,5 εκατ. φορολογούμενους – Φόρος “μηδέν” για πάνω από 4 εκατομμύρια

Ισχυρό κίνητρο υπάρχει φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους προκειμένου να σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου.

Και ενώ ο χρόνος είναι… άπλετος –το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου, θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα θελήσουν να σπεύσουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες προκειμένου να πάρουν… σειρά για την εκκαθάριση και την εκταμίευση της επιστροφής ή ακόμη και για την είσπραξη κοινωνικού επιδόματος.

Παραδείγματα

Λόγω πανδημίας -η οποία με τη σειρά της έφερε μείωση κερδών για τους επαγγελματίες και μείωση ετήσιου εισοδήματος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των αναστολών- σοβαρές πιθανότητες είτε να λάβουν επιστροφή φόρου, είτε να διεκδικήσουν για πρώτη φορά κάποιο κοινωνικό επίδομα, θα έχουν:

2. Οι μισθωτοί με μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα της αναστολής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή φόρου αρκεί κάποιος να έχει μεικτό μισθό άνω των 1000 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ ο οποίος εισέπραξε 9 από τους 14 μισθούς (και για τους υπόλοιπους μισθούς πήρε την αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία δεν φορολογείται) θα λάβει επιστροφή φόρου περίπου 945 ευρώ καθώς του έχουν γίνει παρακράτηση 1259 ευρώ ενώ του αναλογεί να πληρώσει μόλις 315 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου, αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια θα παραλάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό. Ο αριθμός αυτών που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, θα μειωθεί αισθητά φέτος σε κάτω από τρία εκατομμύρια. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος τόσο των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι κλπ) όσο και των νομικών προσώπων (τα οποία εκτός από τη μείωση κερδών θα έχουν φορολογικό όφελος και από τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου).

www.thetoc.gr