Το οξυμένο πρόβλημα με την «Κορινθιακή σταφίδα» οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας σε αποθήκες, που προμηνύουν κατρακύλα των τιμών παραγωγού και για τη νέα σοδειά, δεν είναι αποκομμένο από την γενικότερη καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της γενικότερης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε για την συγκέντρωση γης και παραγωγής.
Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.
Από το 1999 που εφαρμόστηκε ο αντισταφιδικός κανονισμός εγκαταλειφθήκαν παρά πολλές σταφίδες. Ο κανονισμός αυτός ανάγκαζε τους σταφιδοπαραγωγούς, πριν ακόμα τρυγήσουν να υπογράψουν με τον έμπορα συμφωνητικό το όποιο περιλάμβανε τιμή πώλησης και ποσότητα με εκβιασμό, αν δεν υπόγραφαν θα έχαναν την επιδότηση! Πουλούσαν με 40-60 λεπτά και ο καταναλωτής την αγόραζε 6 ευρώ, σε εποχή που δεν υπήρχε καμία πανδημία!
Σήμερα η οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, δημιουργεί νέα και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Αποκαλύπτεται με εκκωφαντικό τρόπο το παραμύθι όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων που προπαγανδίζουν την “εξωστρέφεια” ως διέξοδο των αγροτοπαραγωγών και τα “πιστοποιημένα” προϊόντα (π.χ. ΠΟΠ, “βιολογικά”) ως λύση επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών.
Η οξυμένη κατάσταση με την κορινθιακή σταφίδα, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές στα στενά πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, ενισχύουν τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών, συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο!
Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα προβλήματα δημιουργούνται πρώτα απ όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος.
Η πανδημία με την χαμηλή διάθεση, έρχεται να επιτείνει όλα τα παραπάνω εξαιτίας της έλλειψης μέτρων από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης, για στήριξη του προϊόντος και διάθεσής του. Το αποτέλεσμα είναι οι βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγοί να είναι έρμαια των μεταποιητικών μονάδων και μεγαλεμπόρων που στην ουσία τους εκβιάζουν για να συμβιβαστούν με χαμηλές τιμές διάθεσης ενόψει και της νέας συγκομιδής.
Με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτικό σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οργανωμένα να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:
- Κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού για τη σταφίδα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
- Με ευθύνη του κράτους να συγκεντρωθεί η παραγωγή, με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Να διατεθεί σε άνεργους, σε εργατικές – λαϊκές οικογένειες, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατό, δομές φιλοξενίας, κλπ.
- Να ληφθούν μέτρα ώστε άμεσα να γίνει αναδιάρθρωση – φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία εκτός των άλλων (πχ υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές προϊόντος κλπ) λόγω και της παλαιότητας της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.
- Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
- Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
- Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καλούμε όλους τους ΑΣ και τους μαζικούς φορείς του κινήματος να στηρίξουν τα αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών παραγωγών κορινθιακής σταφίδας και να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν η ΟΑΣΠΠ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.