Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

15 Οκτωβρίου: Ημέρα της αγρότισσας

Με ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι Ομάδες σε όλη τη χώρα, απευθυνόμαστε στη γυναίκα  αγρότισσα:

-που δουλεύει τη γη από ήλιο σε ήλιο,

– που μένει ανασφάλιστη, γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα της οικογένειας για την ασφάλιση,

– που η σοδειά της είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών, της παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης, παρόλο που κάθε χρόνο πληρώνει αδρά τον ΕΛΓΑ και μάλιστα χωρίς να αποζημιώνεται,

– που βλέπει ότι πληρώνει πανάκριβα το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα και όλα τα αγροτικά εφόδια, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες τα έχουν μισοτιμής,

– που βλέπει τα προϊόντα της είτε αδιάθετα είτε να πωλούνται σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή αυτή αγοράζει πανάκριβα τα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Απευθυνόμαστε στη γυναίκα του μόχθου στην ύπαιθρο

– που βλέπει την υγεία της να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε εμπόρευμα μέσα από την έλλειψη σε αγροτικά ιατρεία, ΚΥ στην περιοχή της, κλείσιμο κλινικών στα νοσοκομεία,

– που για την πρόληψη των δικών της ιδιαίτερων αναγκών στην υγεία είναι αναγκασμένη να απευθύνεται σε ιδιώτες βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Απευθυνόμαστε στη γυναίκα

-που δεν έχει που ν’ αφήσει το παιδί της, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν δημόσιοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε κοντινή απόσταση και τα έξοδα της μετακίνησης είναι δυσβάσταχτα.

-που βλέπει  το σχολείο της περιοχής της να υποβαθμίζεται, να κλείνει και το παιδί της να μετακινείται πολλές φορές χιλιόμετρα μακριά χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας ή  να στοιβάζεται εν μέσω πανδημίας σε τάξεις των 25 μαθητών λαμβάνοντας μια υποβαθμισμένη παιδεία που σαν στόχο έχει να του δώσει δεξιότητες και όχι ολοκληρωμένη γνώση.

– που δεν μπορεί να στείλει το παιδί να σπουδάσει, γιατί απλώς δεν έχει να πληρώσει το νοίκι.

– που καλείται να παίξει το ρόλο της νοσοκόμας των γερόντων γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές φροντίδας.

Η Παγκόσμια Ημέρας Αγρότισσας αξιοποιείται κάθε χρόνο από τις  κυβερνήσεις και τους εκάστοτε καλοθελητές για να εξυμνήσουν την αγρότισσα και να προβάλουν τα διάφορα σχέδια της γυναικείας επιχειρηματικότητας που αποτελούν «παυσίπονα» και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους. Μάλιστα μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής για την «ισότητα» διαφημίζονται και διάφορα τραπεζικά προγράμματα που «χρυσώνουν το χάπι» υποσχόμενα μια «ίση» αντιμετώπιση σε μια οικονομία όπου κυριολεκτικά το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και η εκμετάλλευση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της.

Όλα αυτά βρίσκονται πολύ μακριά από τις δικές της ανάγκες

 

Απευθυνόμαστε σε κάθε γυναίκα της μικρομεσαίας αγροτιάς που βλέπει πως στην καθημερινότητά της έχει να ανέβει σε ένα βουνό που είναι δύσβατο και κακοτράχαλο και της λέμε πως μόνη της δεν θα τα καταφέρει. Χρειάζεται να πιαστεί από το «χέρι» του συλλόγου, της ομάδας γυναικών, από το χέρι του αγροτικού συλλόγου της περιοχής της, για να μπορέσει να παλέψει για την επιβίωση της ίδιας και της οικογένειάς της.

Να πυκνώσει το ποτάμι της συλλογικής διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική  της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που τη καταδικάζουν στην ενεργειακή φτώχεια, χωρίς μέτρα προστασίας της μητρότητας και των παιδιών της, που της στερεί ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο γι αυτήν και την οικογένειά της.

Ότι έχει κατακτηθεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας έχει κατακτηθεί μέσα από τον αγώνα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή και δράση, μέσα από τη διεκδίκηση λύσεων των προβλημάτων μας. Εξάλλου ξέρουμε πολύ καλά ότι «το μωρό αν δεν κλάψει δεν καταλαβαίνουμε ότι πεινάει».

Παλεύουμε για:

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

– Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.Γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

-Καμία κατάσχεση σπιτιού η χωραφιού.

-Ολόπλευρη και αποκλειστική κρατική, κοινωνική προστασία της μητρότητας

-Επίδομα μητρότητας για τις αγρότισσες. Σύνταξη στα 50 χρόνια για τις γυναίκες, στα 55 για τους άνδρες.

-Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με αναβαθμισμένες και σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες για τη στήριξη της γυναίκας, τη φροντίδα της οικογένειας.

-Κανένα βρέφος ή νήπιο εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Να κατασκευαστούν νέοι, σύγχρονοι, δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που θα εξασφαλίζουν με την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, ενιαία, την κάλυψη των αναγκών προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης σε όλα τα παιδιά χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, χωρίς τους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν

– Ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας

Παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας. Ενώνουμε τη φωνή μας μέσα από το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα, μέσα από τους  αγροτικούς συλλόγους.

 

14.10.2022

Το Γραφείου Τύπου της ΟΓΕ

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΓΟΥΣ (μέλος της ΟΓΕ)