Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

3 στα 4 ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται δεν χρειάζονται – Αποκάλυψη σοκ από τον Ά. Γεωργιάδη

Την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα δημόσια νοσοκομεία με στόχο να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει εκτοξευθεί, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Η Φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. «Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τη Φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην αλόγιστη δαπάνη του ΙΦΕΤ που από 25 εκ έχει φτάσει περίπου 270 εκ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για εντατικοποίηση του ελέγχου, συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και διαφάνεια.

Αναφερόμενος, δε, στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων. Είπε ότι -εκτός από το τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ που πυροδότησε η πανδημία- ευθύνονται και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων.

Προανήγγειλε αλλαγές και αυξήσεις της τιμής ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα. Σημείωσε μάλιστα ότι φθηνά φάρμακα οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα ή αντικαθίστανται από ακριβά και υπογράμμισε ότι «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σημείωσε τέλος ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί, ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακο του.

Πηγή: oloygeia.gr