Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Αστροπαρατήρηση, επίσκεψη στο Εικαστικό Εργαστήρι Φάρις και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”

Την βραδιά της Τρίτης, στις 23 Μαΐου, η παραλία της πόλης της Καλαμάτας μεταμορφώθηκε σε έναν αστρικό κόσμο που είχε επισκεφθεί μια ομάδα περίεργων και περιπετειώδων μικρών αστρονόμων. Οι μαθητές της Β΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, μαζί με τους δασκάλους τους, Δημήτρη Δημητρίου και Μπαλιάμη Παναγιώτη, και με την πολύτιμη συνεισφορά ενός γονέα μαθητή που παρείχε ένα εξαιρετικό τηλεσκόπιο, αποφάσισαν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αστροπαρατήρησης.

Η πρωτοβουλία αυτή προήλθε στο πλαίσιο μιας γιορτής που ετοιμάζει η Β΄ τάξη με θέμα τους πλανήτες. Οι μικροί αστρονόμοι είχαν εξετάσει αρκετά μαθήματα στην τάξη σχετικά με το ηλιακό σύστημα, τους πλανήτες και τον αστρικό κόσμο. Ήταν η ευκαιρία τους να εφαρμόσουν τις γνώσεις αυτές και να απολαύσουν το θέαμα του ουρανού πραγματοποιώντας μια αστροπαρατήρηση υπό τον ανοικτό ουρανό.

Η παρουσία του γονέα με το τηλεσκόπιο αποτέλεσε ανεκτίμητη προσθήκη στην εμπειρία των μαθητών. Το τηλεσκόπιο επέτρεπε στους μικρούς αστρονόμους να παρατηρήσουν λεπτομέρειες και να δουν αστέρια, πλανήτες και αστεροειδείς που ήταν δύσκολο να αντιληφθούν με γυμνό μάτι. Κάθε μαθητής είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά τα αστρικά αντικείμενα που μελετούσαν στην τάξη, ενθαρρύνοντας το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για τον αστρικό κόσμο.

Δημιουργήθηκε μια αίσθηση αμοιβαίας αποδοχής και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Όλοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις γνώσεις τους, τις παρατηρήσεις τους και τον ενθουσιασμό τους με τους άλλους. Οι μικροί αστρονόμοι έθεσαν ερωτήσεις, παρέθεσαν παραδείγματα από τις μελέτες τους και μοιράστηκαν την περιέργειά τους για τον αστρικό κόσμο.

Η αστροπαρατήρηση αποτέλεσε επίσης μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Οι μαθητές εργάστηκαν από κοινού για να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό αστρονομικό παρατηρητήριο και να μοιραστούν τις γνώσεις τους μεταξύ τους. Η ομαδική προσπάθεια και η αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων δημιούργησε ένα κλίμα ενθουσιασμού και αυθορμησίας.

Οι μαθητές ανακάλυψαν την ομορφιά και τον μυστηριώδη κόσμο των αστέρων και των πλανητών. Η αστροπαρατήρηση τους ενέπνευσε να αναζητήσουν περισσότερα για τον αστρικό κόσμο, να μελετήσουν περισσότερα αστρονομικά φαινόμενα και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Συνολικά, η όλη διαδικασία αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία κοινότητας για τους μικρούς αστρονόμους της Β΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Τους βοήθησε να ενσωματώσουν τις γνώσεις τους, να ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στην παρατήρηση και την εξερεύνηση του αστρικού κόσμου.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δημιουργούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη κοινοτικής συνεργασίας, την προώθηση της γνώσης και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για την επιστήμη και την εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΑΡΙΣ

Το πρόγραμμα e-twinning έχει αποδείξει πόσο σημαντικό είναι να συνδέονται τα σχολεία και οι μαθητές από διάφορες χώρες με σκοπό την ανταλλαγή πολιτισμικών εμπειριών και την κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΣΤ τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Εικαστικό Εργαστήρι Φάρις, στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning με θέμα “Πολιτισμικές Διαφορές – Η πόλη μου Ιστορία και Πολιτισμός χθες και σήμερα!”

Η επίσκεψη αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να εξερευνήσουν την τοπική κουλτούρα και ιστορία μέσα από την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Υπό την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων καλλιτεχνών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εργαστούν με διάφορα υλικά και τεχνικές και να εκφράσουν τις ιδέες τους μέσα από τη δημιουργία έργων τέχνης.

Οι μαθητές απόλαυσαν τη διαδικασία της δημιουργίας και της έκφρασης μέσω της τέχνης. Έζησαν τη χαρά της δημιουργίας και ανακάλυψαν πώς η τέχνη μπορεί να συνδέει ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, Σταυρούλα Σάλμα, Μαρία Παπαδοπούλου και Μαρία Διαμαντοπούλου, επίσης απόλαυσαν την επίσκεψη και είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις δημιουργικές δραστηριότητες. Εκτίμησαν την ευγενική υποδοχή και την εμπειρία των δασκάλων του Εικαστικού Εργαστηρίου Φάρις, που μοιράστηκαν τις γνώσεις και την αγάπη τους για την τέχνη με τους μαθητές.

Η επίσκεψη στο Εικαστικό Εργαστήρι Φάρις ήταν μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όσους συμμετείχαν!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ “ΑΡΧΕΛΩΝ”

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” στον σταθμό Αηγιαννάκη, κοντά στο Καλό Νερό Κυπαρισσίας, αποτελεί έναν εκπαιδευτικό προορισμό που παρέχει σημαντική ενημέρωση για την προστασία και τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών. Στις 15 Μαΐου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, μαζί με τους δασκάλους τους Δημήτρη Δημητρίου και Μπαλιάμη Παναγιώτη, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αυτό τον σημαντικό χώρο.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρει στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών που είναι απειλούμενα είδη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις είδη των χελωνών που επισκέπτονται την περιοχή, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διατήρηση της πληθυσμού τους.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιακές παρουσιάσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται από το κέντρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδραστικής παρουσίασης για τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν από την αλλαγή του κλίματος, τη ρύπανση και την ανθρώπινη παρέμβαση. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον χώρο του κέντρου, να δουν χελώνες από κοντά και να μάθουν για τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάκτηση και απελευθέρωση των τραυματισμένων ή ασθενών χελωνών.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” και έμαθαν πολλά νέα πράγματα για τη θαλάσσια ζωή και τη σημασία της προστασίας των χελωνών. Οι δασκάλοι τους, Δημήτρης Δημητρίου και Μπαλιάμης Παναγιώτης, συνόδευσαν τους μαθητές σε αυτή την αξέχαστη εμπειρία και τους βοήθησαν να κατανοήσουν τη σημασία της φύλαξης και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη αυτή αναμφίβολα ενίσχυσε την αίσθηση ευθύνης και συνείδησης των μαθητών όσον αφορά την προστασία της θαλάσσιας ζωής και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η εμπειρία αυτή θα μείνει αξέχαστη στη μνήμη των μαθητών και αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις επιλογές και τις συμπεριφορές τους στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της αειφορίας του πλανήτη μας.

Η επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών της Β’ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” αποδείχθηκε μια εμπειρία που ενίσχυσε την εκπαίδευσή τους, την ευαισθητοποίησή τους και τη συνείδησή τους για την προστασία των θαλάσσιων ειδών. Αυτές οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα μαθημάτων των μαθητών και προάγουν την αειφορία και την περιβαλλοντική ευαισθησία στις νεότερες γενιές.

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη αυτή διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μεταξύ των μαθητών και των ειδικευμένων επιστημόνων του κέντρου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για τη δημιουργία στενότερων δεσμών με το φυσικό περιβάλλον και την προαγωγή της ανάπτυξης των παιδιών.

Συνολικά, η επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών της β’ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, να ενσωματώσουν περιβαλλοντικές αξίες και να αναπτύξουν μια πιο αειφορική προσέγγιση στη ζωή τους. Αυτού του είδους οι εκπαιδευτικές εμπειρίες προάγουν τη συνείδηση και την ευαισθητοποίηση των νέων γενεών, οι οποίες αποτελούν το μέλλον του πλανήτη μας και της φύσης που τον περιβάλλει.