Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Η… τραγωδία της Μπιρμπίτας – Κατά παντός υπευθύνου κινείται η Περιφέρεια για την καταστροφή

Δεν έχει μείνει τίποτε στην άλλοτε… πρότυπη κατασκήνωση των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα, με την εικόνα για τους λιγοστούς που διαμένουν εκεί να χαρακτηρίζεται από μια και μόνο λέξη… δράμα. Η Περιφέρεια ήδη σκοπεύει να κινηθεί κατά παντός υπευθύνου για τις όλες καταστροφές, αναζητώντας ευθύνες αλλά και τρόπο του τι τελικά θα γίνει.

Κατά παντός υπευθύνου θα στραφεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την καταστροφή την οποία έχει υποστεί ο καταυλισμός που κατασκευάστηκε για τους ρομά -σε έκταση στις όμορες περιοχές Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας και Μακαρία του Δήμου Μεσσήνης που είχε αγοραστεί το 2001, με κρατικά κονδύλια- και ο οποίος είχε εγκαινιαστεί την 1η Δεκεμβρίου 2008.

Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, έχοντας στα χέρια του την τεχνική έκθεση από αυτοψία που διενεργήθηκε στην Μπιρμπίτα τον περασμένο Δεκέμβριο:

“Η κατάσταση που επικρατεί στην Μπιρμπίτα αποτελεί τραγωδία, όλα τα σπιτάκια είναι εξαφανισμένα, δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα. Σε αυτή την κατάσταση κατάντησε ένα έργο που κόστισε, μαζί με την αγορά της έκτασης, πάνω από 2.500.000 ευρώ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι οι συγκεκριμένοι χώροι προορίζονται για τους ρομά. Και πρόσθεσε:

“Η Περιφέρεια τώρα -αν και θα έπρεπε ήδη να κινήσει διαδικασίες από το 2012- θα στραφεί κατά παντός υπευθύνου για αυτή την κατάντια, που δείχνει το επίπεδο δημόσιας διοίκησης και πώς προστατεύεται η δημόσια περιουσία και το δημόσιο χρήμα”.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια αποτελεί την διάδοχη κατάσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην οποία ανήκε η έκταση όπου κατασκευάστηκε το εν λόγω έργο.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει στον καταυλισμό της Μπιρμπίτας δίνει η τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία -μεταξύ άλλων- σημειώνεται:

“Από τα 66 ξύλινα σπιτάκια που είχαν κατασκευαστεί υπάρχει πλέον µόνο ένα, το οποίο χρησιµοποιείται ως κατοικία. Από τα υπόλοιπα έχουν µείνει μόνο οι βάσεις από σκυρόδεμα στις οποίες είχαν τοποθετηθεί αρχικά.

Από τα έργα υποδομής (αντλιοστάσια, χώροι υγιεινής, οικίσκοι Η/Μ, ιατρείο

εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού οικίσκων), έχει μείνει µόνο ο σκελετός των κτηρίων (πέντε στο σύνολο), τα οποία έχουν µετατραπεί σε κατοικίες. Ο εξοπλισμός (ηλεκτροµηχανολογικός, είδη υγιεινής, γραφεία, κουφώματα πόρτες κ.α.) που υπήρχε στα κτήρια έχει αποψιλωθεί στο σύνολό του.

Από το στέγαστρο εκδηλώσεων που είχε κατασκευαστεί υπάρχει µόνο ο µεταλλικός σκελετός.

Σημειώνουμε ότι όλοι οι οικίσκοι και τα κτήρια υποδομών (ιατρείο, χώροι υγιεινής) είχαν κατασκευαστεί µε πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση (ηλεκτρικό πίνακα, σωληνώσεις, καλώδια).

Εν κατακλείδι, από τα δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.030.000 ευρώ έχουν μείνει µόνο οι δρόμοι, οι 66 βάσεις από σκυρόδεμα και το κέλυφος απὀ τα 5 κτήρια από σκυρόδεμα”.

Παράλληλα, στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται ότι ήδη “στις παρατηρήσεις του από 24-3-2010 πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, διαπιστώνονται οι πρώτες εκτεταμένες βλάβες στους οικίσκους της κατασκήνωσης.