Πέμπτη
19
Δεκέμβριος
TOP

Ποιοι είναι αυτοί που… τολμούν να παίξουν με το μέλλον της σταφίδας; Τα σκηνικά, η σύσκεψη και οι… πιέσεις (video)

Κάποιοι… παίζουν με τον ιδρώτα και τον μόχθο των παραγωγών -όπως φαίνεται- και τα «παιχνίδια» αυτά δυστυχώς επηρεάζουν την σταφίδα και το μέλλον της.

Την ώρα που η υπόθεση παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας είναι επιτακτική για να υπάρξει στήριξη και η κατεύθυνση μοιάζει να είναι μία, αυτή της αποθεματοποίησης -όπως άλλωστε έχει κατατεθεί το αίτημα από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις Κορινθιακής σταφίδας και τους σταφιδοπαραγωγούς- κάποιοι και αυτοί πια είναι συγκεκριμένοι, δείχνουν να… τυρβάζουν περί άλλων ή και να… κωφεύουν.

Το δεύτερο ρόλο τον έχει αναλάβει το αρμόδιο Υπουργείο που αντί να παρέμβει αποφασιστικά όπως έκανε και σε άλλα προϊόντα «διευκολύνει» πρακτικές… εκμετάλλευσης και καταβαράθρωσης της τιμής του προϊόντος. Άλλωστε το Υπουργείο και ο κ. Λιβανός -που ξέρουν πια όλοι και τι έγινε με την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και την στάση που τήρησε- στην σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα δεν φάνηκε να δείχνει διατεθειμένος να δώσει το πράσινο φως για να γίνει πραγματικότητα το… αυτονόητο, για να αποσυμπιεστεί η αγορά στην οποία είναι εγκλωβισμένη μια τεράστια αδιάθετη ποσότητα.

Τον πρώτο ρόλο και αυτό είναι το αξιοσημείωτο και… περίεργο έσπευσαν να τον «υποδυθούν» οι ίδιοι οι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων με πρώτο αυτό της Αχαΐας, με την στάση του κ. Μαρλαφέκα να αφήνει ερωτηματικά…

Κάποιοι, λοιπόν, την ώρα που η συνεταιριστική πρακτική ακολουθία του προϊόντος είχε φέρει την σταφίδα σε θέση… ισχύος και με δυναμική στην αγορά, θέλουν να παίξουν ρόλο καταλυτικό στο να αγοράσουν «κοψοχρονιά» προϊόν και να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά σε μια πραγματική έκφανση «οικονομικού πολέμου» και «επιδιώξεων» στην οποία -άκουσον άκουσον- το Υπουργείο κάνει τον… Πόντιο Πιλάτο και οι παραγωγοί κρέμονται στην απόγνωση, την ώρα που κάποιοι επιδιώκουν να «χτυπήσουν» την αγορά και το υγιές συνεταιριστικό κίνημα.

Να υπογραμμιστεί πως στην σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι παρέμβαση δυναμικά υπέρ της στήριξης των παραγωγών και απόσυρσης των αποθεμάτων έκανε με ξεκάθαρο τρόπο ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα σημείωσε ο Γ. Πάζιος στην τηλεόραση BEST για την σύσκεψη στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της Α.Σ. Ένωσης Μεσσηνίας ο Πρόεδρός της Γ. Λαζόγιαννης

Όπως χαρακτηριστικές είναι και οι διαστάσεις του όλου θέματος:

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς: 1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανό, Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα με θέμα τη «Στήριξη αιτήματος εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας και σταφιδοπαραγωγών».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως είναι γνωστό, ήδη μετά από τη συμπλήρωση ενός και πλέον έτους από τότε που ενέσκηψε στη Χώρα μας η πανδημία του Κορωνοϊού (Sars-CoV-2), η ελληνική κοινωνία και η οικονομία μας βιώνει το τρίτο κύμα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, με τις συνέπειες να έχουν γίνει οδυνηρές, ιδίως για ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους. Στον τομέα εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία κατά κύριο λόγο διατίθενται μέσω των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι μέσω της οικιακής κατανάλωσης, οι συσσωρευμένες ζημίες από την πανδημία είναι πολλαπλές και οδηγούν αναπόφευκτα στην οικονομική κατάρρευση όλων όσων δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή από τον παραγωγό έως και τον τελικό μεταπωλητή.

Με βάση τα πραγματικά στοιχεία των συνεταιριστικών και εν γένει εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας, καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρονικά μια σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος που υπερβαίνει το 40 %, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί, καθόσον αφενός μεν η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική, αφετέρου δε η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της τουρκικής λίρας κατά το διάστημα του τελευταίου έτους έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος.

Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι απολύτως βέβαιο ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής χρονιάς (περί το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους), η τιμή διάθεσης της Κορινθιακής Σταφίδας στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη σημαντική ποσότητα, περίπου 8.000 τόνων της περυσινής παραγωγής, με συνέπεια να είναι αναπόφευκτη μια πρωτοφανής στα χρονικά αποθεματοποίηση του προϊόντος.

Συνακόλουθα, η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί, ενώ η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά, καθώς σήμερα – δύο (2) μήνες πριν από την έναρξη της φετινής συγκομιδής – οι όποιες μέχρι σήμερα αδιάθετες από τους παραγωγούς ποσότητες σταφίδας διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ χαμηλότερες τιμές του € 1,60 ανά κιλό που διακυμαίνονταν πέρυσι.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας, με μέτρα στήριξης ανάλογα των οινοποιητικού τομέα, όπως με την απόσυρση των πλεονασμάτων και την απόσταξη κρίσης του προϊόντος από τις επιχειρήσεις, καθώς και τον πράσινο τρύγο για τον παραγωγό για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Εάν προτίθενται να στηρίξουν όλες εν γένει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σταφίδας, που έχουν αδιάθετα πλεονάσματα του προϊόντος στις αποθήκες τους, με το μέτρο της απόσυρσης αυτών και της απόσταξης κρίσης;

2) Ποια άλλα μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη στήριξη είτε των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας, είτε των ίδιων των σταφιδοπαραγωγών, ώστε να μην καταρρεύσει σε δύο (2) μήνες από σήμερα η τιμή της σταφίδας, με κίνδυνο να καταστεί παντελώς ασύμφορη και μη αποδοτική η καλλιέργειά της και οι αγρότες μας να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν και έτσι να αφανιστεί δια παντός αυτό το μοναδικό, ιστορικό και αμιγώς εξαγώγιμο προϊόν για τη Χώρα μας.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Παπανδρέου

Κώστας Σκανδαλίδης»