Τέλος στην αγωνία των τελειόφοιτων μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπήκε σήμερα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελληνίων 2021 από το υπουργείο Παιδείας.
Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι λαμβάνουν την βαθμολογία τους με SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν κάνει την σχετική αίτηση.
Αποτελέσματα Πανελλήνιες 2021: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις
Τα στατιστικά των βαθμολογιών αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται ωστόσο άνοδος των βάσεων με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη στο NEWS 24/7 ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, οι βάσεις πρόκειται να κινηθούν ανοδικά, καθώς τα θέματα ήταν ευκολότερα από πέρυσι.
“Τα θέματα των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων ήταν πιο εύκολα από πέρυσι. Αναμένεται οι υποψήφιοι να έγραψαν καλύτερα από πέρυσι. Υπάρχει η επιφύλαξη πόσο καλά προετοιμασμένοι ήταν, διότι οι υποψήφιοι του 2021 έχασαν, ως μαθητές της Β Λυκείου πέρυσι, το τελευταίο τρίμηνο και φέτος τη μισή χρονιά έκαναν τηλεκπαίδευση. Επιπλέον δεν εξετάστηκαν στις προαγωγικές εξετάσεις της Β Λυκείου, ούτε στις απολυτήριες της Γ Λυκείου. Δεν έχουμε εικόνα για το γνωστικό τους επίπεδο. Θα μάθουμε πως ανταποκρίθηκαν στα ευκολότερα θέματα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών” δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης.
Και πρόσθεσε: “Οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά σε όλα τα πεδία. Στις χαμηλόβαθμες σχολές η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανεβάσει τις βάσεις των τμημάτων που βρίσκονταν πέρυσι κάτω από τα 8.000 μόρια. Στο 1ο και 3ο Πεδίο δεν αναμένουμε να υπάρχουν τμήματα με βάση χαμηλότερη των 9000 μορίων και στο 2ο και στο 4ο Πεδίο δεν αναμένουμε βάσεις μικρότερες των 8000 μορίων”.
Αναφορικά με την ανακατανομή των 1.200 θέσεων από ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην περιφέρεια, δήλωσε: “Έγινε για να αποσυμφορηθούν οι κεντρικές σχολές, που είχαν επιβαρυνθεί με μεγάλο αριθμό εισακτέων, αλλά και μεγάλο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφή. Ακόμη έγινε για να μην αποψιλωθούν εντελώς τα περιφερειακά τμήματα με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η συνέπεια είναι η επιπλέον άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα.
Βαθμολογίες Πανελληνίων: Τι να κάνουν οι υποψήφιοι
Ερωτηθείς για ποια συμβουλή θα έδινε στα παιδιά που μαθαίνουν σήμερα τις βαθμολογίες τους, ο κ. Στρατηγάκης απάντησε: “Η βαθμολογία του υποψηφίου δεν μπορεί να του δώσει ασφαλή εικόνα αν θα πετύχει το στόχο του. Ας θυμηθούμε ότι πέρυσι ένας υποψήφιος με 17.400 μόρια που στόχευε στην Ιατρική ήταν πλήρως απογοητευμένος την ημέρα ανακοίνωσης των βαθμολογιών, βλέποντας τα μόριά του και συγκρίνοντάς τα με τα 18.123 μόρια της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης το 2019. Συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι βαθμοί μας θα είναι αρκετοί για να πετύχουμε το στόχο μας. Ψυχραιμία, λοιπόν, όχι κλάματα και συγκεντρωθείτε στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, που αποτελεί την τελευταία πράξη, αλλά πάρα πολύ σημαντική.
Οι υποψήφιοι που δεν έγραψαν καλά και δεν περνούν το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν θα μπορούν να καταθέσουν Μηχανογραφικό. Αυτοί θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους, έχοντας στο μυαλό τους ότι μία αποτυχία δεν είναι καταστροφή”.