Η ονοματοδοσία και η κατηγοριοποίηση των περιόδων καύσωνα, θα βοηθήσει αρχές και πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες του meteo στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεκίνησαν να δίνουν ονόματα στις καταιγίδες και άλλα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο πρόθεσή τους είναι να δώσουν ονόματα και στους καύσωνες προερχόμενα από την ελληνική μυθολογία.
Κατά αυτόν τον τρόπο, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως ο κόσμος θα μπορέσει να εξοικειωθεί με τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήττουν χώρα μας και συγχρόνως θα κατανοήσουν τις σοβαρές επιπτώσεις που επιφέρει στο περιβάλλον η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Συνεπώς, η ονοματοδοσία και η κατηγοριοποίηση των περιόδων καύσωνα, θα βοηθήσει αρχές και πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, όπως είπε στον Observer, έκανε την αρχή με την εξαήμερη κακοκαιρία «Αριάδνη» (5-11 Ιανουαρίου 2017).
Από τότε, αποφασίστηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές, που θα έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές που πλήττουν. Μιλώντας στην Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια των Guardian-Observer, ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε το σκεπτικό τους για τους καύσωνες, τους «σιωπηλούς δολοφόνους», όπως τους αποκαλεί, που το φετινό καλοκαίρι, έπληξαν με ιδιαίτερη ένταση την Ελλάδα με καταστροφικά αποτελέσματα.
«Αυτό το πολύ καυτό καλοκαίρι μάς έδωσε ένα δείγμα του μελλοντικού κλίματος, σε 20-30 χρόνια, όταν πιθανότατα θα έχουμε πολύ μεγάλες περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ακραία συμπεριφορά, αλλά μπορεί γίνει ο κανόνας.
Σε αντίθεση με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μπορείς να δεις την ακραία ζέστη», είπε. «Είναι σημαντικό, συνέχισε, τόσο οι αρχές όσο και οι πολίτες να γνωρίζουν τον κίνδυνο. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα καιρικό φαινόμενο όταν έχει όνομα. Θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές τους και τις περιουσίες τους».