Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Έρχονται προγράμματα €1,5 δισ. για μικρομεσαίους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από τις αρχές του 2022 αναμένεται το Υπουργείο Οικονομικών να ενεργοποιήσει το πλήρες σχέδιο για επιδοτήσεις και ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις θα έχουν δύο μορφές: άμεσες επιδοτήσεις για δράσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό και χρήση των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάπτυξης για συνεργασίες και συγχωνεύσεις και ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας σε υφιστάμενες ή νέες αγορές του εξωτερικού.

Τα προγράμματα αυτά ήταν σχεδιασμένο να ξεκινήσουν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο η καθυστέρηση της υπογραφής της επιχειρησιακής σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την Ε.Ε. ανέβαλε την έναρξή τους για κάποιους μήνες.

Στις αρχές του χρόνου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα κίνητρα συνεργασιών, συγχωνεύσεων και εξαγορών και πλέον το πακέτο των προγραμμάτων θα μπορεί να μπει σε εφαρμογή.

Τα επιδοτούμενα προγράμματα 

Πρώτα θα μπουν σε εφαρμογή τα προγράμματα επιδοτήσεων που αφορούν:

– Τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται σε ποσοστό έως και 100% ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.

– Τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Με την ίδια λογική θα παρέχεται επιδότηση για την ανάπτυξη και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.

-Την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα, με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ. Η πολύ φιλόδοξη αυτή παρέμβαση στοχεύει σε συνδυασμό και με άλλα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης να στρέψει τους αγρότες στην πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, τη δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα σε ομοειδείς ή συμπληρωματικούς κλάδους που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στις επιδοτήσεις περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία.

Κίνητρα για συνεργασίες-συγχωνεύσεις 

Στις αρχές του 2022 θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση του μεγέθους τους, την απόκτηση τραπεζικού προφίλ και, τελικά, τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Το βασικό κίνητρο που θα δίνεται θα είναι μείωση της φορολογίας κατά 30% για τρία χρόνια της νέας επιχείρησης που θα προκύψει από συγχώνευση ή συνεργασία επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η νέα επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία, ως γνωστόν, έχουν επιτόκιο 0,35% και ορίζοντα αποπληρωμής από 5 έως και 10 χρόνια. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, η οποία θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την αίτηση. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της νέας επιχείρησης που θα προκύψει από τη συγχώνευση, η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 30% έως και 50% του συνολικού προϋπολογισμού της.

Εξαγωγικές επιχειρήσεις

Μια δεύτερη κατηγορία μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ενισχυθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας τους.

Ανάλογα με το ποσοστό του τζίρου μιας επιχείρησης που παράγεται από εξαγωγική δραστηριότητα μπορεί να ενισχυθεί από 30% έως και 50% με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με επιτόκιο 0,35% με διάρκεια αποπληρωμής έως και 15 χρόνια. Η ενίσχυση μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες κρατικές ενισχύσεις (π.χ. ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο) μέχρι και το όριο των κρατικών ενισχύσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.

Τα δάνεια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση της παραγωγής τυποποίησης και διάθεσης των προϊόντων με αγορές εκτός Ελλάδας, ενώ για πρώτη φορά μέχρι και 30% της ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις δαπάνες marketing ή το κεφάλαιο κίνησης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα που έχουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα.