Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Γιατί η παραγωγή καφέ βλάπτει τον πλανήτη

Ο καφές, κυρίως ο πρωινός, είναι μια συνήθεια -για κάποιους ανάγκη- ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο… Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

«Οι περισσότεροι καφέδες περνούν από μια διαδικασία υγρής άλεσης που χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες γλυκού νερού για την αφαίρεση του πολτού και το πλύσιμο του καφέ. Στη συνέχεια, ο καφές στεγνώνει, καβουρδίζεται, αποστέλλεται και παρασκευάζεται — καθένα από τα οποία στάδια χρησιμοποιεί ενέργεια», δήλωσε ο Bambi Semroc, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου για Βιώσιμα Εδάφη και Νερά στο Conservation International.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, τα τελευταία 30 χρόνια, η αυξανόμενη ζήτηση για καφέ έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 60%, ενέχοντας πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Από την αποψίλωση των δασών μέχρι την υψηλή χρήση νερού και ενεργειακών πόρων, η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη παραγωγή καφέ καταστρέφει τον πλανήτη.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο, είδε την αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου να φτάνει σε υψηλό 15 ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

Υπολογίζεται ότι 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα — που ισοδυναμούν με 2.429 γήπεδα ποδοσφαίρου — χάθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 22% από το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή καφέ αφήνει επίσης μεγάλο αποτύπωμα νερού και ενέργειας, με 140 λίτρα νερού που απαιτούνται για την παραγωγή μόλις 125 χιλιοστών καφέ, σύμφωνα με το Water Footprint Network .

Όπως επισημαίνει το CNBC, μόλις φέτος, η Βραζιλία γνώρισε κύματα παγετού και ξηρασίας τον Ιούνιο, τα οποία ώθησαν τις τιμές του καφέ Arabica να φτάσουν σε υψηλό επταετίας.
Οι ειδικοί σε εμπορεύματα προβλέπουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται «δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας των παγκόσμιων αγορών καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την παραγωγή του επόμενου έτους των κυρίαρχων παραγωγών καφέ — Βραζιλίας, Βιετνάμ και Κολομβίας», δήλωσε ο Semroc, από το Κέντρο Βιώσιμης Γης και Υδάτων στο Conservation International.

Πηγή: ot

Διαβάστε περισσότερα εδώ