Η Ελληνική παλιγγενεσία μπορεί και οφείλει να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Όπως τότε, έτσι και τώρα, ζητούμενο είναι μια κοινή συνισταμένη. «Αυτονόητα ως απαραίτητη προϋπόθεση λογίζεται η συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα». Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα των καιρών που μετέφερε μιλώντας στην τηλεόραση Best ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι «Όπως το 1821 ενώσαμε δυνάμεις, ίσως, με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα, στους 5-6 άξονες που ταλαιπωρούν και σήμερα οδηγούν σε αδιέξοδο τη χώρα μας και να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη», είπε και η όλη κουβέντα ανοίγει δυνατά.
Καθώς… τα ταμπού και οι πολιτικές προκαταλήψεις του παρελθόντος έχουν πια καταρριφθεί και εξαλειφθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου από τις 27 χώρες σε 15 εντοπίζονται κυβερνήσεις συνεργασίας, αναλογιζόμενος και το όποιο κόστος προκαλείται από κάθε εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο επενδύσεων και όχι μόνο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών -του μεγαλύτερου επιχειρηματικού φορέα της χώρας μας- εκτίμησε ότι «ήρθε η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν για το καλό του έθνους μας, απέναντι σε προκλήσεις… …και να λυθούν προβλήματα που με διαφορετικό τρόπο δεν λύνονται».
Μάλιστα στην παρέμβασή του σημείωσε τα προβλήματα Εθνικής Άμυνας -σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής- Παιδείας, Υγείας, Ασφάλειας το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος που μαζί ξεπερνά τα 700 δισεκατομμύρια, τα οποία είναι και τα ζητήματα που “πέφτουν στο τραπέζι” και απασχολούν τη σύγχρονη Ελλάδα. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο διαδοχικών κρίσεων και προκλήσεων όπου το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και είναι επιτακτικό πλέον, καθώς οι συνθήκες και τα τελευταία γεγονότα, με αποκορύφωμα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δίνουν το σύνθημα για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα κράτος λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Ιδιαίτερες οι αναφορές του Επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και για την οικονομία όπου η πολιτεία καλείται να δώσει βιώσιμες λύσεις στα μεγάλα ζητήματά της , που για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο πληθωρισμός επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό τα νοικοκυριά, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διεύρυνση των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία και είναι ένα ζήτημα που, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν επιλύεται με επιδόματα τροφίμων, καθώς το πρόβλημα της ακρίβειας μπορεί να λυθεί μόνο στην πηγή του.