Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Γιατί οι περισσότεροι διαλέγουν λάθος επάγγελμα: Τι μας μαθαίνει ο Ρόκι

Ο 29χρονος ηθοποιός κοιτούσε το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού. Του είχαν απομείνει μόνο 106 δολάρια. Η καριέρα του βρισκόταν σε αδιέξοδο και δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο για το φθηνό διαμέρισμά του στο Χόλιγουντ. Είχε προσπαθήσει μέχρι και να πουλήσει τον σκύλο του, γιατί δεν είχε χρήματα για να αγοράζει σκυλοτροφή.

Για να ξεχαστεί για λίγο, αποφάσισε να παρακολουθήσει τον αγώνα πυγμαχίας για τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών. Ο πρωταθλητής, Muhammad Ali, αντιμετώπιζε τον σχετικά άγνωστο Chuck Wepner και υποτίθεται ότι θα νικούσε με ευκολία. Αλλά κόντρα σε όλα των προγνωστικά, ο Wepner πάλεψε για 15 γύρους πριν να βγει νοκ άουτ.

Μπροστά σε έναν από τους καλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών, αυτός ο άγνωστος αθλητής κρατήθηκε στο ύψος του. Εμπνευσμένος από την ιστορία αυτή, ο ηθοποιός αποφάσισε να γράψει ένα σενάριο. Αφού δεν μπορούσε να βρει δουλειά στις ταινίες των άλλων, θα δημιουργούσε μόνος του έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τον εαυτό του, σκέφτηκε. Πήρε ένα στυλό και χαρτιά και άρχισε να γράφει, με αποτέλεσμα να τελειώσει το σενάριό του σε μόλις 3,5 ημέρες.

Μία μέρα, καθώς έφευγε από μία ακόμα αποτυχημένη οντισιόν, γύρισε και είπε στους παραγωγούς για το σενάριο που είχε γράψει. Εκείνοι έδειξαν ενδιαφέρον, το διάβασαν και τους άρεσε. Και τότε του πρόσφεραν 25.000 δολάρια για να αγοράσουν τα δικαιώματα. Είχαν, όμως, έναν όρο:  Ήθελαν να δώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν διάσημο ηθοποιό.

Ο ηθοποιός-σεναριογράφος αρνήθηκε.  Είχε γράψει το σενάριο για να μπορέσει να παίξει ο ίδιος τον πρωταγωνιστή. «Προτιμώ να το θάψω στην αυλή και να αφήσω τα σκουλήκια να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα μισούσα τον εαυτό μου εάν πουλιόμουν», είπε στη γυναίκα του.

Οι παραγωγοί θεώρησαν ότι η άρνησή του ήταν διαπραγματευτικός ελιγμός, για αυτό και άρχισαν να ανεβάζουν την προσφορά τους: Πρώτα στα 100.000 δολάρια, μετά στα 175.000 δολάρια, στα 250.000 δολάρια και τελικά στα 360.000 δολάρια.

Εκείνος αρνήθηκε να κάνει πίσω. Έτσι, τελικά, οι παραγωγοί υποχώρησαν με έναν όρο: Το μπάτζετ της ταινίας θα παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα.
H ταινία γυρίστηκε σε 28 ημέρες, με μπάτζετ μόλις 1 εκατ. δολαρίων. Για να μπορέσει να κρατήσει τα έξοδα χαμηλά, ο ηθοποιός έβαλε να παίξουν ο πατέρας του, ο αδερφός του, η σύζυγός του, ακόμα και ο σκύλος του.

Και η επιτυχία της ταινίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κέρδισε 3 Όσκαρ και τα έσοδα του box office άγγιξαν τα 225 εκατ. δολάρια.
Η ταινία ήταν το Ρόκι και ο ηθοποιός ο Sylvester Stallone.

Ο Ozan Varol, ένας πρώην επιστήμονας πυραύλων που έγινε καθηγητής νομικής και συγγραφέας best seller γράφει την ιστορία αυτή στο βιβλίο του, «Awaken Your Genius», κομμάτι του οποίο αναδημοσιεύεται στο Fast Company.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, οι περισσότεροι άνθρωποι στη θέση του Stallone θα είχαν εγκαταλείψει το όνειρό τους να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και θα είχαν πουλήσει το σενάριο. Γιατί οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να ευθυγραμμίσουν τη ζωή τους με το ποιοι είναι πραγματικά.

Ο Varol συστήνει σε όλους να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα: Τι θέλω από τη ζωή μου;

Το να βρει κανείς τι πραγματικά θέλει μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να κυνηγάμε αυτά που μας είπαν ότι πρέπει να θέλουμε.

Ο συγγραφέας δίνει αυτή τη συμβουλή: Ξεχάστε το να κυνηγήσετε το πάθος σας και κυνηγήστε την περιέργειά σας. Τι είναι αυτό που βρίσκετε ενδιαφέρον; Τα μικρά πράγματα που σας ενδιαφέρουν δεν είναι τυχαία, αλλά θα σας οδηγήσουν εκεί που πρέπει να πάτε.

Βρείτε τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ζωντανός, κρατώντας ένα ημερολόγιο ενέργειας, στο οποίο θα σημειώνετε πότε νιώσατε ενθουσιασμένος και πότε βαριεστημένος. Προσέξτε ποιες είναι οι στιγμές που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι.

Και τέλος, βρείτε τον σκοπό της ζωής σας. Ρωτήστε το «γιατί». Γιατί είστε εδώ; Εάν γράφατε τον επικήδειό σας, τι θα λέγατε για τη ζωή σας; Εάν επρόκειτο να πεθάνετε σε λίγο, τι θα μετανιώνατε που δεν κάνατε;

«Όταν έχετε ξεκαθαρίσει τι θέλετε, πείτε όχι στα πράγματα που δεν έχουν σημασία και αφήστε στην άκρη τους ασήμαντους διαγωνισμούς που δεν σας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό», είναι η συμβουλή του Varol. Αλλά ακόμα και εάν δεν φτάσετε στον προορισμό σας, σημασία έχει να χαρείτε τη διαδρομή και να δημιουργήσετε πράγματα για τα οποία είστε υπερήφανοι στη διαδικασία.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr