Η Αθήνα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του τι μπορεί να καταφέρει ο Ελληνας με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, χωρίς το κράτος να παίζει κάποιο ρόλο. Θυμηθείτε πώς έμοιαζε το κέντρο της Αθήνας, ακόμη και το Κολωνάκι και η περιοχή κάτω από το Σύνταγμα, πριν από 15 χρόνια.
Τα μαγαζιά έκλειναν και ολόκληρες γειτονιές έμοιαζαν με «ερήμους» μέσα στον αστικό ιστό. Σήμερα σφύζουν από ζωή. Περπατάς σε κάποιους δρόμους στο Παγκράτι, στο Κουκάκι, στον Νέο Κόσμο, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, στα Πετράλωνα, και νιώθεις ότι έχουν αλλάξει απίστευτα. Νιώθεις ένα δυναμισμό, μια ζωντάνια, βλέπεις μαγαζιά με άποψη και αισθητική. Τις περισσότερες φορές, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από οιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη, εκτός από τις υποδομές…
Η αναγέννηση της πόλης δείχνει τις αντοχές του Ελληνα αλλά και την προσαρμοστικότητά του σε δύσκολες καταστάσεις. Δείχνει, όμως, ότι, χωρίς να έχει την παράδοση, μπορεί να είναι μπροστά και στην αισθητική. Και ότι ξέρει να πουλάει την ελληνική χαλαρότητα και την ικανότητα να περνάει καλά, σε ένα μοντέρνο περιτύλιγμα.
Παλιά κτίρια, τα οποία είχαμε ξεγράψει, ξαναβρίσκουν ζωή είτε σαν ξενοδοχεία είτε σαν Airbnb. Γειτονιές που ήταν ξεγραμμένες βρίσκουν τον ρυθμό τους και τη θέση τους στην πόλη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή. Σε αυτή τη χώρα και αυτή την πόλη, οι αρμόδιοι απεχθάνονται τον σχεδιασμό αλλά και τη συζήτηση των επιπτώσεων από τον υπερβολικό τουρισμό. Μεθάνε με τα νούμερα και αποφεύγουν να δουν τις συζητήσεις που διεξάγονται σε άλλες πόλεις-μαγνήτες.
Αυτή η συζήτηση, ωστόσο, πρέπει να γίνει όχι γκρινιάρικα, αλλά σοβαρά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η πόλη αλλάζει και φέρνει προκλήσεις. Πρέπει να μπουν περιορισμοί στο ποσοστό των διαμερισμάτων κάθε περιοχής που μπορούν να μετατραπούν σε Airbnb, όπως είπε π.χ. ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Κ»; Πώς θα προστατευθούν τα δεκάδες παραδοσιακά μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο, που του προσδίδουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, όταν εκτοπίζονται από υψηλά ενοίκια και την πίεση για άλλες χρήσεις; Πώς θα αποφευχθεί μια ομογενοποίηση που θα ισοπεδώσει ό,τι ιδιαίτερο έχει η πόλη; Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της Βαρκελώνης και ότι νέοι άνθρωποι και οικογένειες θα μπορούν να ζήσουν στις γειτονιές της Αθήνας; Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κίνησης, που επιδεινώνεται δραματικά;
Ολα αυτά απαιτούν να βλέπεις μπροστά, να μελετάς, να σχεδιάζεις και να προλαβαίνεις. Κερδίσαμε ένα στοίχημα. Η πόλη έχει ζωντανέψει όταν όλοι τη θεωρούσαν ζόμπι. Το επόμενο στοίχημα είναι να αλλάξει από εδώ και πέρα με μέτρο και σχέδιο.