Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στην Ευρώπη δημιουργούν, εκτός από κοινωνικές, μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Πλήττουν τη γεωργική παραγωγή, όπως συμβαίνει ήδη για παράδειγμα στην Ισπανία με κατακόρυφη μείωση της παραγωγής ελιάς. Στεγνώνουν ποτάμια, όπως ο Πάδος στην Ιταλία, αλλάζουν συνολικά τα δεδομένα στη χρήση ενέργειας, μειώνοντας τα αποθέματα νερού, και στον τουρισμό λόγω της αυξομείωσης των θερμοκρασιών. Αλλάζουν τις πληθυσμιακές ισορροπίες προκαλώντας αυξημένους θανάτους και ενοχοποιούνται ακόμα και για πανδημικά φαινόμενα. Η Ευρώπη είχε πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, θαλάσσια κύματα καύσωνα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Φέτος, φαίνεται πως οδηγείται σε νέο ρεκόρ θερμοκρασιών και ξηρασίας. Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες διαμορφώνονται στους 33 βαθμούς Κελσίου στη Φρανκφούρτη, 6 βαθμούς πάνω από το κανονικό.
Οι καυτές θερμοκρασίες σηματοδοτούν ότι η ήπειρος μπορεί να περνάει ένα ακόμη καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Πέρυσι, η ξηρασία σε κάποια μέρη της ηπείρου και τα φονικά κύματα καύσωνα στέγνωσαν ποτάμια, προκάλεσαν πυρκαγιές και δοκίμασαν τις υποδομές των χωρών.
Στα ύψη ο υδράργυρος
Ο υδράργυρος στη Σεβίλλη, στη Νότια Ισπανία, προβλέπεται να φτάσει κοντά στους 45 βαθμούς Κελσίου μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Αυτές τις ημέρες οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 34 βαθμούς Κελσίου στο Βερολίνο και τους 27 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, σύμφωνα με το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού.
Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr