Φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Sichuan της Κίνας επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, 30 Ιουλίου 2024 το Δημαρχείο Καλαμάτας και τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.
Στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας και εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Sichuan της Κίνας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ολοκλήρωσαν κύκλο θερινών μαθημάτων και ξεναγήσεων στη Μεσσηνία αλλά και στην Πελοπόννησο και επιστρέφουν στην πατρίδα τους με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο Δήμαρχος τους υποδέχτηκε παρουσία του αντιδημάρχου Βασίλη Κουτραφούρη, και έκανε μια περιεκτική αναφορά στην ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, στις προοπτικές της πόλης, στις ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης συγκριτικά με άλλες μεγάλες πόλεις, και στην προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση των υποδομών της, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και εκσυγχρονισμού των κτηρίων της μέσα από έργα πνοής. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου του Δημαρχείου που από παλιό Νοσοκομείο της πόλης μετατράπηκε σε Δημαρχείο, και μάλιστα λόγω της γεωθερμίας συγκαταλέγεται στα πιο πράσινα δημόσια κτήρια της χώρας μας. Υπενθύμισε ότι η Καλαμάτα είναι αδελφοποιημένη με τη Σιάν της Κίνας, υπογραμμίζοντας τους οικονομικούς, αναπτυξιακούς και πολιτιστικούς διαύλους επικοινωνίας που ανοίγουν οι αδελφοποιήσεις με πόλεις ανά τον κόσμο.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι κινέζοι φοιτητές και φοιτήτριες συνοδεύονταν από τον Κοσμήτορα του Ιόνιου Πανεπιστημίου Αθανάσιο Ευσταθίου, και από την Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένη Βολονάκη, καθώς και από Κινέζους πανεπιστημιακούς.
Πρόκειται για αριστούχους φοιτητές και φοιτήτριες, διαφόρων ειδικοτήτων που ενθουσιάστηκαν με την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. ΄Όπως δήλωσαν στον Δήμαρχο τούς εντυπωσίασαν οι παραλίες της Καλαμάτας, τα αξιοθέατα, η ιστορία της περιοχής, η ασφάλεια που ένιωθαν σε όλες τις μετακινήσεις τους, το φαγητό και οι “ευγενικοί και φιλόξενοι άνθρωποι”, η έντονη ηλιοφάνεια της Μεσσηνίας και λάτρεψαν το φρέσκο παγωτό!
Η επίσκεψη επισφραγίστηκε με ανταλλαγή δώρων. Από το Πανεπιστήμιο της Sichuan δόθηκε στον Δήμαρχο ως δώρο ένα περίτεχνο κέντημα-βεντάλια, με τον Δήμαρχο να προσφέρει στην αγγλική έκδοση τον αφιερωματικό τόμο του Δήμου Καλαμάτας με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τη συμβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνιακής ενδοχώρας στο έπος της ανεξαρτησίας. Σηματωροί και Αγωνιστές του 1821» του Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάση Χρήστου.