Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Πανώλη αιγοπροβάτων: Ανησυχία για αυξήσεις τιμών σε τυρί και κρέας – Τι λένε οι κτηνοτρόφοι

Η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει κτηνοτροφικές μονάδες σε όλο και περισσότερες περιφέρειες της χώρας, έχει εύλογα ανησυχήσει όχι μόνο  κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Τσιάρας να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού πρόκειται για ιό που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο, αλλά οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι το κλίμα φόβου μπορεί να πλήξει και την κατανάλωση.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων «φουντώνει» τις ανησυχίες για ανατιμήσεις

Παράλληλα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται, παράγοντες της αγοράς, ιδίως από τον κλάδο της γαλακτοκομίας-τυροκομίας, προβληματίζονται για τυχόν αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, δηλαδή του αιγοπρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο σύντομα θα ελεγχθεί το πρόβλημα, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου, και να σταματήσει η «σφαγή των αμνών». Αν υπάρξει αύξηση των τιμών, αυτό θα διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκινάει η περίοδος της λεγόμενης «εισκόμισης» του γάλακτος για την τυροκομία.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.in.gr πατώντας εδώ