Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Πανώλη αιγοπροβάτων: Πολλά τα ερωτήματα, πολλά και τα λεφτά

Η είδηση για τα κρούσματα με την πανώλη στα αιγοπρόβατα έχει περάσει στα ψιλά. Βοηθάει άλλωστε το γεγονός ότι πολύς κόσμος είναι στις διακοπές του, την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο καθησυχάζει προτάσσοντας ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και αποκρύπτοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ζημιές και ευθύνες.

Παρ’ όλα αυτά από τη συγκεκριμένη υπόθεση εγείρονται πολλά ερωτήματα για το πώς φτάσαμε στο σημείο να θανατωθούν χιλιάδες ζώα στην Ελλάδα, για το πώς αρκετοί κτηνοτρόφοι φαίνεται να βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, αλλά και για το ρόλο του κράτους και κυρίως της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του και ειδικά της κεντρικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Λίγο πριν το Πάσχα

Για να πιάσουμε το νήμα της υπόθεσης, αναγκαστικά θα μεταφερθούμε λίγους μήνες πριν, εκεί κοντά στο Πάσχα, όπου τα ρεπορτάζ για την ακρίβεια του πασχαλινού τραπεζιού ήταν καθημερινά. Το ερώτημα για την τιμή του οβελία ήταν κυρίαρχο και όλοι θυμούνται την απίστευτη δήλωση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ότι το ελαφρύ –σε βάρος- αρνί είναι φτηνότερο από το… βαρύτερο.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τότε σε κάθε ευκαιρία ότι θα ελέγξει τις τιμές και πως οι πολίτες θα βρουν αρνί σε οικονομική τιμή για το τραπέζι τους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εκείνη τη χρονική περίοδο η Ρουμανία, από όπου είχαν προγραμματιστεί εισαγωγές αμνοεριφίων, αντιμετώπιζε ήδη πρόβλημα με κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα. Αλλά γιατί αναφέρουμε τη Ρουμανία;

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ