Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Δημ. Καφαντάρης (ΓΓ ΚΕΔΕ): «Καθαρές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις για να μπορεί να υπάρχει αυτοδιοίκηση!» (video)

Η οικονομική κατάσταση των δήμων, τρόποι υποστήριξής τους εντός του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, οι ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου για τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ήταν τα θέματα που έθεσαν επί τάπητος στη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπήρχε η δέσμευση ότι θα βοηθούν χρήματα μέχρι τέλος του χρόνου αυτό που λέγαμε δηλαδή και από τα οικονομικά για να καλυφθούν οι ανάγκες της αυτοδιοίκησης μέχρι τέλος του έτους ώστε να κλείσει ο προϋπολογισμός ο οποίος τρέχει και πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολη χρονιά.» Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «250 εκατομμύρια θα πάνε για τις επισκευές των σχολικών μονάδων, συντηρήσεων δηλαδή, αύλιων χώρων και κτηρίων με προτεραιότητα που θα βάλουν ο κάθε δίκος τους χωριστά»

Ο κ. Καφαντάρης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι δήμοι «θα έχουν τουλάχιστον μία ολόκληρη ΚΑΠ, η οποία είναι περίπου 160-170 εκατομμύρια ευρώ πολύ άμεσα… και το κενό το οποίο θα υπάρξει θα καλυφθεί από την πολιτεία μέχρι τέλος του χρόνου» Η ΚΕΔΕ ζήτησε να αποδοθούν 450 εκατομμύρια επιπλέον ώστε να λειτουργήσουν οι δήμοι «

Ψηλά στην ατζέντα η έλλειψη προσωπικού με τον κ. Καφαντάρη να σημειώνει σχετικά με το αίτημα της ΚΕΔΕ για την άρση αναστολή των προσλήψεων, τα εξής «Φυσικά και δεν έχουν και γι’ αυτό ζητάμε γρήγορα διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ζητάμε διαδικασίες ώστε αυτοί που έρχονται να μένουν στους τόπους τους να υπάρχει εντοπιότητα» για να σημειώσει πως «υπάρχει μια κινητικότητα αλλά δεν φτάνει αυτό. Οι δήμοι έχουν αποψηλωθεί από προσωπικό τα τελευταία 10 χρόνια».

Δήμοι και ΔΕΥΑ δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία συγχρηματοδότησης έργων σε ότι αφορά στην εξοικονόμηση νερού με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να σημειώσει πως Δήμοι και ΔΕΥΑ δεν μπορούν να σηκώνουν άλλο βάρος. «Προχτές μάθαμε ότι το 20% αυτού θα δοθεί από τους Δήμους ή τις ΔΕΥΑ για να καλυφθεί. Αυτό να βρίσκει απέναντι. Δεν μπορεί ξαφνικά να λέμε στις ΔΕΥΑ ελάτε πάρτε δάνειο για να καλύψετε το 20% το οποίο είναι το κομμάτι του έργου που αναλογεί για τις συμβάσεις σε κάθε Δήμο» τονίζοντας πως «πρέπει να υπάρχουν καθαρές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις για να μπορεί να υπάρχει αυτοδιοίκηση!»

Στα μείζονα και το πρόγραμμα «Απόλλων» καθώς η συμμετοχή των ΟΤΑ στις περιφερειακές ενεργειακές κοινότητες αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Καφαντάρη «μονόδρομο… …διότι αυτή είναι σύμπραξη Δήμων και Περιφέρεια ώστε να πληρώνουν το μισό ρεύμα, άρα να εξοικονομούν πόρους».