Δευτέρα
14
Οκτώβριος
TOP

Η εποχή του «αποπληθυσμού» – Επιβιώνοντας σε έναν κόσμο που έγινε «γκρίζος» – Πώς ο αποπληθυσμός επιδρά στην εθνική ασφάλεια των κρατών;

Αν και λίγοι το βλέπουν να έρχεται, οι άνθρωποι πρόκειται να εισέλθουν σε μια νέα εποχή της ιστορίας, την επονομαζόμενη «εποχή της ερήμωσης» ή αποπληθυσμού.

Για πρώτη φορά μετά τον Μαύρο Θάνατο του 1300 (σ.σ. πανδημία πανώλης, με 100 έως 200 εκατομμύρια νεκρούς), ο πληθυσμός του πλανήτη θα μειωθεί. Αλλά ενώ η τελευταία πληθυσμιακή κατάρρευση προκλήθηκε από μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδιδόταν από ψύλλους, η επερχόμενη θα οφείλεται αποκλειστικά στις επιλογές των ανθρώπων.

Με τα ποσοστά γεννήσεων να μειώνονται κατακόρυφα, όλο και περισσότερες κοινωνίες οδεύουν προς μια εποχή διάχυτης και απεριόριστης ερήμωσης, η οποία τελικά θα καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό που μας περιμένει είναι ένας κόσμος αποτελούμενος από συρρικνούμενες και γηράσκουσες κοινωνίες.

Η καθαρή θνησιμότητα – όταν μια κοινωνία βιώνει περισσότερους θανάτους από γεννήσεις – θα γίνει επίσης ο νέος κανόνας. Με γνώμονα την αδιάκοπη κατάρρευση της γονιμότητας, οι οικογενειακές δομές και οι ρυθμίσεις διαβίωσης, που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, θα γίνουν συνηθισμένα, μη αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής.

Τα ανθρώπινα όντα δεν έχουν συλλογική μνήμη της ερήμωσης. Ο συνολικός παγκόσμιος αριθμός μειώθηκε για τελευταία φορά πριν από περίπου 700 χρόνια, στον απόηχο της βουβωνικής πανώλης που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρασίας. Στους επόμενους επτά αιώνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε σχεδόν κατά 20 φορές. Και μόλις τον τελευταίο αιώνα, τετραπλασιάστηκε.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Νατάσας Ρουγγέρη στο www.in.gr πατώντας ΕΔΩ