Κυριακή
27
Οκτώβριος
TOP

Λ. Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Ανησυχία για τις… «προετοιμασίες του εδάφους για έναν επώδυνο συμβιβασμό» (video)

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την ρητορική της γαλάζιας πατρίδας και την ανυποχώρητη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και με βάση αυτή, τα όσα επιχειρούνται να… διαμορφωθούν. «Πλέον μπαίνουμε στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών» σημείωσε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάμπρος Τζούμης για να σταθεί σε ορισμένες καθόλου «αθώες» παρεμβάσεις που «προσπαθούν να διαμορφώσουν αντιλήψεις στην κοινή γνώμη» που κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση «…όταν τώρα λέει πάμε σε διαπραγμάτευση, σίγουρα θα πάμε και σε υποχωρήσεις.» Για να εστιάσει και να επικρίνει τα όσα σημείωσε η διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΤ κα Καβουνέλη. Εκτιμώντας πως η Ελλάδα μοιάζει ως τον ηττημένο συνομιλητή αφού «Δεν νομίζω ότι θα κερδίσουμε κάτι. Επάνω στο τραπέζι είναι μόνο ελληνικά, εθνικά, κυριαρχικά δικαιώματα. Αν υποχωρήσει η Τουρκία, θα υποχωρήσει από τις παράνομες διεκδικήσεις της. Δεν χάνει κάτι η Τουρκία! Αυτοί που θα χάσουμε θα είμαστε εμείς!»

Σχολιάζοντας και τα περί συνεκμετάλλευσης και τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου σε Τουρκική εφημερίδα ότι «μπορούμε με την Τουρκία να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου», αλλά και όσα είχε πει έναν χρόνο πριν η κα Μπακογιάννη «ότι η συνεκμετάλλευση δεν είναι ταμπού» και ο κ. Κοτζιάς πριν κάποιο χρονικό διάστημα ότι «δεν πρέπει να είμαστε μοναφαγάδες»  ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία εξέφρασε φόβους για όσα προετοιμάζονται… «Προετοιμάζεται το έδαφος για κάτι το οποίο θα είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός».

Ο Λάμπρος Τζούμης προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στην περίπτωση που η στάση της Ελλάδας δεν είναι σθεναρή απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας καθώς φαίνεται πως έχει βλέψεις  καθώς «ζητάει το μισό Αιγαίο με το ιδεολόγημα της γαλάζιας πατρίδας κι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους». «Επιχειρείται μια περικύκλωση των νησιών» εκτίμησε και τόνισε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε «επαναχάραξη των συνόρων. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην άμυνα και πλήρη ανατροπή του στάτους που έχουμε στο Αιγαίο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ»

Τους φόβους του και για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό εξέφρασε ο κ. Τζούμης αναλύοντας τις κινήσεις της Τουρκίας αλλά και την στάση της Ελλάδας. «Οι Ελληνικές κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από το δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» είπε και τόνισε ότι «Δεν πρέπει μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια στην Κύπρο(…). Η Τουρκία πλέον δεν μιλάει ούτε καν για τη λύση της ευζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία ούτε και αυτή ήταν βιώσιμη. Ήταν περίπου σαν το σχέδιο Ανάν». Ωστόσο αυτή τη φορά ο στόχος μοιάζει διαφορετικός καθώς η Τουρκία φαίνεται να επιθυμεί «…ένα κράτος να το έχει προτεκτοράτο, να το έχει υποχείριο, να έχει μια συνομοσπονδία» και να επωφελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.