Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Μια ενημέρωση που δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη, ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας συμμετέχει και συνδιοργανώνει δράσεις για τον καρκίνου του μαστού.
Όπως αναφέρει σχετικά: Στην Ευρώπη περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους. Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές πεθαίνουν, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών.Πρέπει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος αυτός, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει νωρίς, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.
Βασικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από τον προσωπικό σας ιατρό ή γυναικολόγο. Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί.
Στην Ελλάδα με το Εθνικό Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά ξεκινάμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για γυναίκες ηλικίας 45-74 με ΑΜΚΑ ανεξαρτήτου ασφάλισης. Ενσωματώνεται η ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα και άμεσα, καταργώντας κάθε κοινωνική ανισότητα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας δείχνοντας την συνεχή ευαισθητοποίησή του συμμετέχει και συνδιοργανώνει δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, την 6η ΥΠΕ και άλλους φορείς, έχοντας τελικό επίκεντρο την γυναίκα.