Δελτίο Τύπου
Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Πε.Συ. Πελοποννήσου για τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρου (ΕΑΠ) Μεγαλόπολης, το γνωστό λιγνιτόσημο, μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα νόμιμο «σκάνδαλο».
Στο Πε.Συ.Π. κυριάρχησαν οι κόντρες μεταξύ των πρώην και των νυν που διαχειρίστηκαν το λιγνιτόσημο, για το ποιες ήταν οι αμοιβές των αιρετών και των παρατρεχάμενων συμβούλων που πληρώθηκαν από αυτό.
Ρωτάμε: Μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο η ευθύνη που έχουν όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και οι παρατάξεις τους, για την επιβολή αυτού του χαρατσιού; Μπορεί να μείνουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες για τη διαχείρισή του;
Διατέθηκαν από το λιγνιτόσημο, πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ:
ü για «μάντρούλες» και «βρυσούλες» σε έρημα χωριά,
ü για ασφαλτοστρώσεις που ξέφτισαν με τον πρώτο πάγο,
ü για μελέτες και δράσεις όπως της βελτίωσης της «βοσκοϊκανότητας των βοσκοτόπων της Μεγαλόπολης».
Από την άλλη:
ü Δεν διατέθηκε ευρώ για ένα σοβαρό αντιδιαβρωτικό έργο σε μία περιοχή που κάηκε δύο φορές, το 2007 και το 2012.
ü Δεν έγινε κανένα σοβαρό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, σε μία πόλη που αντιμετώπισε πλημμύρες.
ü Δεν διατέθηκε ευρώ, ούτε από τη ΔΕΗ, ούτε από το λιγνιτόσημο, για την αποκατάσταση των ορυχείων.
Για αυτά τα μεγάλα εγκαλούμε τους υπεύθυνους, πρώην και νυν, που διαχειρίστηκαν το λιγνιτόσημο.
Είναι, βεβαίως, σοβαρό και δεν παραγνωρίζουμε ότι σε «παρατρεχάμενους» και συμβούλους του πρώην Περιφερειάρχη, διατέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ από το λιγνιτόσημο που υποτίθεται προορίζεται για τη Μεγαλόπολη ή ό,τι για «Τεχνική Βοήθεια» στη διαχείρισή του λιγνιτόσημου διατέθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι όμως εξίσου σοβαρό, επιμένουμε και πρέπει να μας απαντήσουν, πόσοι και ποιοι, αιρετοί και σύμβουλοι τους και με τι ποσά αμείφτηκαν και αμείβονται, από τη συμμετοχή τους στις Αναπτυξιακές πού ήταν και είναι κάμποσες: (Πελοπόννησος ΑΕ, Μοριάς ΑΕ, Αρκαδία ΑΕ, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αργολίδας, ΤΑΠ-ΤΟΚ, ΑΝΒΟΠΕ και πάει λέγοντας).
Σε αυτά τα ερωτήματα, «άκρα του τάφου σιωπή», γιατί, από όλες τις παρατάξεις που διοίκησαν, σε Δήμους και Περιφέρεια, συμμετείχαν σύμβουλοι και συνεργάτες τους στις Αναπτυξιακές, και πήραν «χαρτζιλίκι», όπως κυνικά ακούστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τέλος, επειδή μιλάμε για τη Μεγαλόπολη το 2024, και όχι πριν 10 χρόνια, τελικά, κρίνονται από τα αποτελέσματα οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Η Πράσινη Ανάπτυξη της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των κομμάτων της, την μετέτρεψε σε φάντασμα του παρελθόντος της και αυτή την περίοδο δίνεται η χαριστική βολή με το κλείσιμο της 4ης Μονάδας.
Ο Περιφερειάρχης κ. Πτωχός κυνηγάει επενδύσεις που θα φέρουν νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή η Κυβέρνησή του, κλείνει την 4η Μονάδα με αποτέλεσμα να χάνονται 100δες θέσεις εργασίας. Αν λοιπόν θέλει να αντιστρέψει την «δημογραφική μείωση», να σταματήσει να δίνει τα πάντα στους μεγαλοεπενδυτές. Αυτά έκαναν και οι προηγούμενοι που διοίκησαν την Περιφέρεια, και η Μεγαλόπολη έμεινε με 39 μόνο παιδιά στην 1η Δημοτικού.
Γι’ αυτό, στις 20 Νοέμβρη, δεν θα συμμετέχουμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, 1ον γιατί είναι μέρα πανελλαδικής απεργίας και η Περιφέρεια δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, και 2ον γιατί θα είμαστε με τους Φορείς της Μεγαλόπολης στη συγκέντρωσή τους (Τετάρτη 20/11, 12 το μεσημέρι, στην κεντρική Πλατεία) ενάντια στην πολιτική της ΝΔ που κλείνει την 4η Μονάδα και τα Ορυχεία.