Οι επιπτώσεις από την πιθανή πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου έχουν θορυβήσει και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να προετοιμάζεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να μεταθέσουν την εφαρμογή των κυρώσεων από τον Ιούνιο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.
Οι ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης συνδέονται πρωτίστως με τις πιέσεις που θα ασκηθούν στις τιμές φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διαμορφώνονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο 53% πάνω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου. Ενα νέο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου θα συμπαρέσυρε σε μια αντίστοιχη πορεία και τις τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα λόγω της υψηλής συμμετοχής του εισαγόμενου καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή εν μέσω χειμώνα που οι ανάγκες για θέρμανση των νοικοκυριών είναι αυξημένες.
Πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Αξιολογώντας την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως διαμορφώνεται και με τις πολλές πλέον αβεβαιότητες στη ροή του ρωσικού αερίου, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ορίζοντα τριμήνου, το συνολικό κόστος των οποίων, βάσει μιας πρώτης ανάλυσης, υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό το «δίχτυ» προστασίας έναντι των υψηλών τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς περιλαμβάνει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για την πλευρά της κατανάλωσης και επιβολή φόρου στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
«Πλάτη» σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να βάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου οι καθετοποιημένοι πάροχοι, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη φορολογία στα κέρδη από τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής. Ενα τέτοιο σήμα έστειλε πρώτη η Protergia, θυγατρική της Metlen, η οποία διατήρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σταθερές τις τιμές στο πράσινο τιμολόγιο του Δεκεμβρίου στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα, απορροφώντας όλη την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής. Ακολούθησε η ΔΕΗ η οποία, προσφέροντας μια γενναία έκπτωση της τάξης του 68%, συγκράτησε το βασικό της τιμολόγιο στα 15,5 λεπτά /κιλοβατώρα, μεταφέροντας στους πελάτες ένα μικρό μόνο μέρος του αυξημένου κατά 53% κόστους ενέργειας της χονδρεμπορικής αγοράς. Η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο ήταν στα 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.kathimerini.gr πατώντας ΕΔΩ