Σάββατο
19
Απρίλιος
TOP

Αγορά εργασίας και ηλικιακός ρατσισμός: Πόσο φιλική είναι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών;

Αποκαλυπτικά,  όσο και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Eurofound (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης) για το πώς η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει τα άτομα άνω των 55 ετών.

Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας, οι επιστήμονες του Eurofound, διεξήγαγαν συνεντεύξεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οργανώσεις κοινωνικών εταίρων και ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, συλλέγοντας στοιχεία και για την Ελλάδα.

Η μελέτη εστιάζει στο πώς θα παραμείνουν οι «εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας» ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού, άρα και του εργατικού δυναμικού.

Η αγορά εργασίας για τους 55+

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών – που εμπίπτουν θεωρητικά στην κατηγορία των «ηλικιωμένων» – αυξήθηκαν κατά 23,8 εκατομμύρια το 2010, σε σχεδόν 40 εκατομμύρια το 2023.  Το ίδιο διάστημα το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού άνω  των 55 ετών αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Ως αιτίες των παραπάνω, αναφέρονται τόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων.

Σε γενικές γραμμές οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι από τους εργαζόμενους που βρίσκονται στα μέσα της σταδιοδρομίας τους. Όταν όμως χάσουν τη δουλειά τους, αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιας ανεργίας και μεγαλύτερες δυσκολίες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων άνω των 55 ετών απασχολούνται σε θέσεις με σχετικά καλές συνθήκες, ο ένας στους πέντε απασχολείται σε ρόλους με υψηλό βαθμό επισφάλειας και επικινδυνότητας, καθώς και αυξημένη επιβάρυνση.  Αυτοί οι ρόλοι συνδέονται με χαμηλότερη ψυχική ευεξία, οικονομική ανασφάλεια και χειρότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ