
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν μια χρονιά καλύτερη από την περυσινή σε όρους παραγωγής, με αναπάντητο ερώτημα, ωστόσο, το επίπεδο τιμής. Αν και είναι ανοιχτές οι προκλήσεις -κυρίως σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, το κόστος παραγωγής και το εργατικό δυναμικό- οι παραγωγοί βλέπουν με σχετική αισιοδοξία την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
«Είναι ακόμη νωρίς, ωστόσο όλα δείχνουν πως η παραγωγή μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Το 2023 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές της τελευταίας δεκαπενταετίας, κυρίως λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, που περιόρισε σημαντικά τις αποδόσεις», είπε.
Η περυσινή σοδειά υπολογίζεται πως δεν ξεπέρασε τους 10.000 τόνους, ενώ εφέτος, με βάση τις εκτιμήσεις, οι προβλέψεις δείχνουν μια παραγωγή κοντά στους 12.000 τόνους. «Θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα τον Αύγουστο, όταν θα ξεκινήσει ο τρύγος», διευκρινίζει ο ίδιος.
Πρόκληση η κλιματική αστάθεια – Στόχος η σταθερότητα τιμής και απόδοσης
Ο μεγαλύτερος «αντίπαλος» της παραγωγής παραμένει η κλιματική μεταβλητότητα. Χαλάζι, καύσωνες και ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, επηρεάζουν τη σταφίδα, ανεβάζοντας το κόστος και υπονομεύοντας την προσπάθεια των παραγωγών.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.businessnews.gr πατώντας ΕΔΩ